• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybių atstovai aptarė viešųjų pastatų renovacijos problemas
005 1200

Savivaldybių atstovai aptarė viešųjų pastatų renovacijos problemas

2016-05-18 0 930 Views

Gegužės 17 dieną, antradienį, vykusį seminarą „Inovatyvių finansinių modelių taikymas įgyvendinant energijos vartojimo efektyvumo priemones savivaldybių viešuosiuose pastatuose“ organizavo Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) kartu su Europos savivaldybių ir regionų taryba (angl. CEMR) ir Vilniaus miesto savivaldybe. Jame dalyvavo Lietuvos savivaldybių, finansų sektoriaus, renovacijos politiką koordinuojančių institucijų bei energetinių paslaugų įmonių atstovai.

Pagrindinis dėmesys seminare buvo skirtas aptarti savivaldybėms priklausančių pastatų renovacijos aktualijas, finansavimo formas ir inovatyvių finansinių instrumentų taikymą, taip pat – skirtingų šalių gerąsias patirtis.

Aplinkos ministerijos atstovas seminaro dalyviams pristatė savivaldybių viešųjų pastatų atnaujinimo programą, tačiau po diskusijos paaiškėjo, kad konkretūs programos klausimai ir reikalavimai dar nėra aiškūs.

026 1200

Seminare kalbėjęs Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius pabrėžė, kad jei paramos skyrimas bus siejamas su savivaldybių skolinimosi procesais, viešųjų pastatų atnaujinimas užstrigs.

Esamus inovatyvius finansinius instrumentus ir vietos veiksmų planus apžvelgė kompanijos „Energinvest“ ekspertas Lievenas Vanstraelenas (Lieven Vanstraelen), o Roterdamo miesto patirtį pristatė „Rotterdam Green Buildings“ atstovas Ardas den Outeris (Ard den Outer).

Temą apibendrinęs LSA viceprezidentas, Elektrėnų meras Kęstutis Vaitukaitis akcentavo, kad savivaldybės yra suinteresuotos mažinti savo išlaidas ir turėti geros kokybės pastatus, tačiau šiuo metu iš 60 savivaldybių tik keletas gali pasigirti renovuotais viešaisiais pastatais. Kaip pagrindines šio proceso kliūtis jis įvardino nepakankamai gerą koordinavimą, informacijos trūkumą, nesutvarkytą teisinę bazę, taip pat – finansavimo bei neišspręstus privataus sektoriaus įsitraukimo į renovaciją klausimus.

029 1200

Šis seminaras buvo dalis CEMR projekto „Citynvest“, kuris skirtas pristatyti Europos savivaldybėms inovatyvius finansinius modelius, taikomus įvairiose šalyse įgyvendinant energinio efektyvumo priemones pastatuose.

Seminaro pranešimus rasite čia.

seminarasSuCEMR

Kategorija:   Naujienos
Atgal