• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA ragina tinkamai pasiruošti šildymo kompensacijų pertvarkai

LSA ragina tinkamai pasiruošti šildymo kompensacijų pertvarkai

2016-12-19 0 1005 Views

Pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimus nuo 2017 m. sausio 1 dienos norima panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui.

LSA kreipimesi į Seimo bei Vyriausybės vadovus teigiama, kad savivaldybės iš esmės pritaria siūlymui keisti visiems gyventojams šiuo metu taikomą PVM lengvatą, tačiau mano, kad šiai pertvarkai turi būti tinkamai pasiruošta – ji negali būti vykdoma nesukūrus savivaldybėse būtinų praktinio įgyvendinimo mechanizmų.

Nepalikus laiko pasirengti įstatymo naujovių įgyvendinimui bei nesupažindinus su jomis gyventojų, kitų metų pradžioje į savivaldybes kreiptųsi didelis gyventojų srautas, kuriam nėra pasirengta. Be to, savivaldybės neturės laiko atlikti analizės ir nustatyti tikslaus padidėjusio lėšų poreikio. Iš gyventojų prašomų pažymų skaičius nemažės, kadangi savivaldybės neturi reikiamų duomenų apie gyventojų pajamas.

Savivaldybės jau yra parengusios 2017 metų biudžetų projektus, kuriuose didžioji dalis piniginei paramai nepanaudotų lėšų turėtų būti skiriama socialinėms paslaugoms, tai yra – globos namų pertvarkai, kuri kol kas realiai vykdoma tik savivaldybių lėšomis, neįgaliųjų programoms, pagalbai socialinės rizikos šeimoms, smurtą patyrusioms moterims ir kitai socialinei paramai. Skubiai pakeitus įstatymą, nukentės gyventojai, kuriems socialinės paslaugos būtinos.

Be to, šiemet savivaldybės sumažino piniginę paramą administruojančių specialistų etatus, o padidino socialinių darbuotojų, kurie teikia aktyviąją socialinę pagalbą šeimoms, neturinčioms būtinų socialinių įgūdžių, skaičių. Pasikeitus kompensavimo tvarkai, savivaldybėms reikėtų vėl priimti naujų darbuotojų.

Dėl šių priežasčių LSA ragina minėtą pertvarką vykdyti nuo kito šildymo sezono, atlikus reikiamus paskaičiavimus ir prognozes, įvertinus lėšų poreikį, galimas rizikas ir joms tinkamai pasiruošus.

Kategorija:   Naujienos
Atgal