• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrą dėl numatytų pertvarkų socialinėje srityje

LSA kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrą dėl numatytų pertvarkų socialinėje srityje

2017-12-06 0 813 Views

Taip pat įgyvendinama globos įstaigų reforma, kurios tikslas iki 2020 metų pertvarkyti vaikų ir neįgaliųjų globos namus ir bendruomenėse kurti globos namams alternatyvias paslaugas.

Savivaldybės pritaria minėtoms pertvarkoms ir pačios rodo iniciatyvą rengiant bei praktiškai diegiant įvairias socialines inovacijas. Tačiau vykdant globos įstaigų pertvarką ir ruošiantis vaiko teisių sistemos centralizacijai savivaldybėms iškyla nemažai neaiškumų.

Dėl šios priežasties Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, LSA patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė ir Socialinių reikalų komiteto atstovai dalyvavo LSA inicijuotame susitikime su Socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu.

Susitikimo metu ministrui išsakyti savivaldybėms aktualiausi, su pertvarkomis socialinėje srityje susiję, klausimai.

Patikslintame Socialinių paslaugų įstatyme numatyta, kad jau nuo ateinančių metų pražios savivaldybės turės steigti naujo tipo įstaigas – globos centrus, kurie budinčių globotojų pagalba turės vykdyti vaiko globos ir priežiūros funkcijas. Minėtame įstatyme numatyta, kad iki to laiko turi būti parengti atitinkami teisės aktai (Globos centro veiklos aprašas, vaiko budinčio globotojo vykdomos priežiūros organizavimo ir kokybės priežiūros tvarkos aprašas), tačiau savivaldybės iki šiol nematė šių dokumentų projektų, jos nebuvo įtrauktos ir į projektų rengimą.

Susitikime taip pat pabrėžta, jog savivaldybėms kyla daug klausimų dėl savivaldybėms priskiriamų vaiko teisių srities naujų funkcijų, laikinosios vaiko globos nustatymo algoritmo ir kitų funkcijų, susijusių su vaiko teisių apsaugos skyrių centralizavimu. Savivaldybėms kyla neaiškumų ir dėl centralizuotos vaiko teisių apsaugos naujos struktūros bei dėl globos įstaigų pertvarkos eigos ir finansavimo.

Susitikimo metu nutarta, kad visus LSA iškeltus savivaldybėms aktualius klausimus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai su savivaldybių specialistais aptars artimiausiu metu.

Sutarta, kad įgyvendinant pertvarkas socialinėje srityje būtinas glaudus tarpinstitucinis bendradarbiavimas, nes tik tokiu būdu galima tikėtis sėkmingų rezultatų.

Kategorija:   Naujienos
Atgal