• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA direktorė dalyvavo CEMR vadovų susitikime Bulgarijoje

LSA direktorė dalyvavo CEMR vadovų susitikime Bulgarijoje

2018-04-15 0 1136 Views

Šią savaitę Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė dalyvavo CEMR (Council of European Municipalities and Regions) vadovų susitikime Bulgarijoje.
Susitikimo metu savivaldybių asociacijų vadovai aptarė galimą šalių bendradarbiavimą su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO), lyčių lygybės politiką savivaldybėse, Elgesio kodekso patvirtinimą ir kitus šiuo metu Europos Sąjungos šalių savivaldai aktualius klausimus.
EBPO vis labiau atkreipia dėmesį į klausimus, aktualius vietos ir regionų valdžioms. Tarybos nariai atlieka tyrimus ir analizes, kurios tampa pagrindu diskusijoms dėl regioninės politikos. EBPO domisi aktyvesniu bendradarbiavimu su savivaldų asociacijomis, todėl ir šio susitikimo metu vadovai diskutavo apie galimas bendradarbiavimo galimybes su EBPO atstovėmis.
Susitikimo metu taip pat buvo aptartas lyčių lygybės planas, kuris siekia sustiprinti lyčių lygybės politiką Europos savivaldybėse.
Prasidėjus #metoo judėjimui ir suaktyvėjus kalboms apie seksualinį priekabiavimą, CEMR nusprendė priimti Elgesio kodeksą, kuriame aprašoma, koks elgesys yra nederamas ir kaip elgtis patyrus nederamą elgesį. Šio susitikimo metu dalyviai patvirtino šį dokumentą.
Taip pat susirinkusiesiems buvo pristatyta ir naujausia birželio mėnesį vyksiančios įvairovės ir lygybės konferencijos „Bilbao“ programa. Jau patvirtintos 27 pranešėjos, tarp kurių ir Nobelio premijos laureatė Rigoberta Menchś. Visos savivaldybės kviečiamos dalyvauti renginyje.
Susitikimo metu buvo diskutuojama apie artėjančius ES parlamento rinkimus, CEMR projektus, finansus, kitus šiuo metu aktualius Europos Sąjungai klausimus.
Prieš savivaldybių asociacijų vadovų susitikimą buvo aptartas ir darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimas savivaldybėse. LSA direktorė Roma Žakaitienė susirinkusiesiems pristatė Lietuvos savivaldybių patirtį šioje srityje.
2003 metais Lietuvos Vyriausybė patvirtino Nacionalinę darnaus vystymosi strategiją (NDVS), kurią, siekiant suderinti su ES darnaus vystymosi strategija, atnaujino 2009 metais. NDVS pagrindinis tikslas – suderinti aplinkosaugos, ekonominio ir socialinio vystymosi interesus, užtikrinti švarią ir sveiką aplinką, efektyvų gamtos išteklių naudojimą, visuotinę ekonominę visuomenės gerovę, stiprias socialines garantijas. Atliktos įvairios studijos rodo, kad siekiant darnaus vystymosi tikslais nustatytų rezultatų apie 70 procentų uždavinių įgyvendinimo tenka subnacionaliniam lygmeniui, įskaitant ir savivaldą. Lietuvos savivaldybės savo kasdieniniais veiksmais prisideda prie šių tikslų siekimo, įgyvendindamos joms pavestas funkcijas švietimo, sveikatos, vandens ir šilumos tiekimo, atliekų tvarkymo, viešojo transporto, būsto, teritorijų planavimo, aplinkosaugos, oro kokybės ir kitose srityse.
LSA yra CEMR narė nuo 2001 metų. CEMR jungia daugiau nei 40 šalių nacionalines miestų, savivaldybių ir regionų asociacijas, kurios atstovauja daugiau nei 100 000 regioninių ir vietos savivaldos institucijų Europoje.

Kategorija:   Naujienos
Atgal