Demografijos forume – praktiniai patarimai emigrantų į regionus pritraukimui

2018-06-21 0 1891 Views

Šiandien Vilniuje vyko Lietuvos demografijos forumas: „Ar vėl tapsime 3 milijonų šalimi?“. Forume pristatytas šiais metais atliktas Lietuvos migracijos priežasčių tyrimas.

Tyrimas atskleidė, kad augiausia iš Lietuvos emigruoja į Didžiąją Britaniją, Skandinavijos šalis ir Ispaniją. Ekonominės priežastys išlieka svarbios, tačiau taip pat aktuali ir sociopsichologinė žmonių būsena.

Emigrantų buvo prašoma įvardyti priežastį dėl ko jie išvažiuoja, kokios yra didžiausios problemos Lietuvoje. 57,7 proc. respondentų įvardijo korupcijos dydį, 51,9 proc. minėjo ekonominę nelygybę, 43,3 proc. – nepagarbą eiliniam žmogui, biurokratijos dydį – 34 proc., pensijų, socialinių išmokų dydį – 23,8 proc., verslininkų gobšumą – 23,3 proc. apklaustųjų.

Tyrimas parodė, kad apie 30 proc. žmonių iki emigracijos galėjo sau leisti neblogai gyventi Lietuvoje, apie 7 proc. žmonių sakė, kad jie galėjo sau leisti viską ir 13,4 proc. žmonių atskleidė, kad jiems neužteko pinigų net maistui. Beveik visi emigrantai džiaugėsi emigracija ir nesigailėjo, kad išvyko.

Pagal dažniausiai įvardijamas migracijos priežastis tyrėjai išskyrė tris emigrantų tipus – tie, kurie išvažiavo užsidirbti, „pabėgti“ nuo lietuviško valdymo ir išbandyti save.

„Mes turime žinoti kaip gyvena diaspora, ką jie jaučia ir bendrauti su šiais žmonėmis“, – aptarusi tyrimą teigė Vytauto didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos instituto dr. Ilona Strumickienė.

Vyriausybės atstovas Deividas Matulionis susirinkusiesiems pristatė Vyriausybės strateginius planus ir darbus šiam klausimui spręsti.

Pasak jo, priemonių visada galima pasiūlyti daug, tačiau reikia atsižvelgti ir į realias finansines valstybės galimybes. D. Matulionio teigimu svarbiausia kurti šeimai palankią aplinką. Kiekviename regione galėtume pagalvoti apie tokias priemones ir stengtis jas įgyvendinti: kuo daugiau nemokamų vaikų stovyklų emigrantų vaikams, nemokamas muziejų lankymas, nemokamas vaikų maitinimas mokyklose, išlyginamosios klasės ar pamokos užsienio kalba kalbantiems vaikams (nepriklausomai nuo mokinių skaičiaus) ir kitos.

Taip pat svarbu siekti ne tik, kad kuo mažiau žmonių emigruotų, bet ir susigrąžinti išvykusius. Vyriausybės nuomone, naudojant Europos Sąjungos lėšas, galima būtų užsienyje turinčius verslus perkelti į Lietuvos regionus. Svarstoma galimybė numatyti išmoką už kiekvieną pritrauktą iš užsienio darbuotoją.

D. Matulionis taip pat aptarė ir visuomenės siūlymus emigracijos srautų valdymui. Pirmiausia tai -būsto politika, valstybei dalinai finansuojant pradinį įnašą visoms šeimoms. Taip pat dėmesys vaikams ir senjorams. Viena iš idėjų suteikti nemokamą transportą pensinio amžiaus žmonėms.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal