• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA valdyboje – memorandumas, kelių finansavimo, švietimo ir paramos jaunoms šeimoms klausimai

LSA valdyboje – memorandumas, kelių finansavimo, švietimo ir paramos jaunoms šeimoms klausimai

2020-01-28 0 2351 Views

Vilniuje sausio 28 dieną, antradienį, vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos posėdyje buvo pasirašytas keturių institucijų memorandumas dėl mokyklų ir sveikatos priežiūros įstaigų pritaikymo negalią turintiems žmonėms, diskutuota aktualiais kelių priežiūros finansavimo bei paramos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms klausimais, aptarta savivaldybių nuomonė dėl siūlymą joms perduoti mokymo finansavimą.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas valdybos nariams pristatė Lietuvos savivaldybių darnios plėtros indeksą. Pirmąjį savivaldybių vertinimą pagal pažangą skatinant atsinaujinančių energijos išteklių naudojimą ir didinant energijos vartojimo efektyvumą 2019 metais atliko Lietuvos energetikos agentūra.

„Sodros“ valdybos atstovas Donatas Jankauskas pristatė Jaunimo finansinio raštingumo, pilietiškumo ir socialinės atsakomybės ugdymo projektą „Nepamiršk parašiuto“, kurio partnerė yra ir LSA. 2019 metais projekte dalyvavo 225 pedagogai iš 181 ugdymo įstaigos 50-yje savivaldybių ir daugiau kaip 15 tūkstančių moksleivių.

ISM rektorius Dalius Misiūnas ir ISM fondo direktorė Aneta Šlekytė-Kaminienė valdybos narius supažindino su Švietimo lyderystės programa, kuria siekiama sutelkti Lietuvos savivaldybes, verslo bei akademinę bendruomenę padėti spręsti švietimo problemas šalies mokyklose. Pasak ISM atstovų, švietimo sistemoje trūksta motyvuotų, išsilavinusių lyderių, o jauni mokytojai, ateidami su idėjomis, kaip reformuoti mokyklos veiklą, susiduria su požiūrio stigma. Mokyklų vadovai, neturintys šiuolaikinių vadybos, lyderystės žinių, dažnai užkerta progresyvias iniciatyvas.

ISM įkurtos magistrantūros programa „Švietimo lyderystė“ siekiama paruošti šiuolaikinį mokyklos vadovą, gebantį spręsti kompleksines ugdymo įstaigų problemas, taip pat – mažinti susidariusią atskirtį tarp didžiuosiuose miestuose ir regionuose dirbančių mokyklų vadovų vadybinių kompetencijų, auginti ir pritrauktų jaunų mokytojų kartą.

Valdybos posėdyje LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius bei Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė pasirašė memorandumą „Dėl švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigų prieinamumo“.

Memorandumu siekiama užtikrinti, kad 2020-aisiais ir kiekvienais kitais metais Lietuvos savivaldybės kartu su minėtomis ministerijomis sutelktų pastangas ir įsipareigotų pritaikyti žmonėms su negalia bent po vieną bendrojo ugdymo mokyklą ir po vieną sveikatos priežiūros paslaugų įstaigą. Pritaikymas apimtų tokius dalykus kaip patekimas į objektą, prieinama aplinka patalpose, specialistų paslaugos, pritaikytos ugdymo priemones ir kita.

„Suprasdamos, kad visi gyventojai turi teisę gauti kokybiškas viešąsias paslaugas, savivaldybės jau dabar deda daug pastangų, kad šių paslaugų prieinamumas negalią turintiems žmonėms būtų kuo didesnis. Organizuojami pavėžėjimai į mokyklas, tvarkomi privažiavimai, pritaikomos vidaus patalpos. Tačiau yra dalykų, kuriuos išspręs tik bendras su ministerijomis darbas, tai – ugdymo specialistų ruošimas, specialios mokymo priemonės, medicininė įranga ir kita,“ – sakė LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Pasirašant memorandumą dalyvavo ir Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis.

Posėdyje aptartas ir ypač aktualus Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų klausimas, apie kurį su valdybos nariais diskutavo susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius ir viceministras Vladislavas Kondratovičius. Ministras patikino merus, kad šiemet finansavimas savivaldybių keliams bus beveik 2 procentais didesnis nei pernai, ir pabrėžė, kad būtent savivaldybės geriausiai susitvarko su kelių priežiūros projektais.

Pasak LSA prezidento M. Sinkevičiaus, džiugu, kad asociacijos pastangos lėmė konstruktyvų dialogą su ministerija ir Vyriausybe, ir pagaliau yra užtikrintas toks pats finansavimas kaip pernai, o savivaldybės gali pradėti planuoti konkrečius projektus.

LSA valdyba taip pat priėmė nutarimą, kuriuo pritariama Politinių partijų susitarimo dėl Lietuvos švietimo projekto siūlymui mokyklinio ugdymo tikslinių dotacijų administravimą ir skirstymą perduoti savivaldybėms.

Tam, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) atliktos apklausos duomenimis, pritaria 36 iš 50 nuomonę išsakiusių šalies merų.

Kita minėto partijų susitarimo alternatyva numato „mokyklas, vykdančias aukštesnės pakopos nei pradinis ugdymas programas, perduoti valstybės pavaldumui ribotam laikotarpiui, po kurio pavaldumas vėl būtų grąžintas“.

Valdybos nariai taip pat priėmė nutarimą kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją su prašymu peržiūrėti Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo nustatytus paskatos gavimo kriterijus arba visai atsisakyti reikalavimo kasmet peržiūrėti nekilnojamojo turto ploto vieneto normatyvinę vertę ir palikti galiojančias tas pačias regionų teritorijas, kuriose buvo galima jaunoms šeimoms įsigyti būstą nuo šio įstatymo įsigaliojimo dienos.

Pagal nuo sausio 1 dienos nustatytas normatyvines vertes Utenos miestas, didžioji Tauragės miesto dalis bei Gargždai šiais metais patenka į zoną, kurioje jaunos šeimos nebegali pasinaudoti finansine paskata pirmam būstui įsigyti.

Merai akcentavo, jog toks teritorijų keitimas atima iš jaunų šeimų galimybę pasinaudoti valstybės parama ir apsigyventi anksčiau pasirinktuose regionuose, nors tam žingsniui jos ruošėsi iš anksto.

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal