• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA susitikime su aplinkos ministru – ir apie savivaldybių teisę disponuoti valstybės žeme

LSA susitikime su aplinkos ministru – ir apie savivaldybių teisę disponuoti valstybės žeme

2021-02-05 0 3813 Views

Komunalinių atliekų, pakuočių tvarkymo, vandentvarkos, kvartalų renovacijos bei teisės disponuoti valstybės žeme klausimai išsamiai aptarti vasario 4 dieną vykusiame LSA susitikime su aplinkos ministru Simonu Gentvilu.

Tai pirmasis pokalbis iš LSA inicijuoto susitikimų su šalies ministrais ciklo, skirto aktualiausiems klausimams finansų, švietimo, aplinkos, ekonomikos, energetikos, socialinės ir sveikatos, žemės ūkio, kultūros, susisiekimo ir vidaus reikalų srityse.

LSA atstovai pristatė ministrui savivaldybių neigiamą nuomonę dėl rengiamos naujos kainodaros įvedant Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą argumentuodami, kad šis modelis panaikins prielaidas savivaldybių savarankiškumui, gyventojams ir verslui pabrangins įmokas už atliekų tvarkymą bei diskriminuos gyventojų pasitikėjimą atliekų tvarkymo sistema.

Atsižvelgdamas į tai, aplinkos ministras S. Gentvilas LSA pasiūlė Seimo pavasario sesijai pateikti kompromisinį Atliekų tvarkymo įstatymo projektą, kuris geriausiai atspindėtų savivaldos ir gyventojų poreikius.

Pasak LSA atstovų, savivaldybes neramina ir besikartojančios problemos su Pakuočių tvarkymo organizacijomis, jų neveiklumo ir nemokumo klausimai, juo labiau, kad savivaldybės neturi teisinių poveikio priemonių, leidžiančių šias problemas spręsti.  Pasak ministro, Aplinkos ministerija Seimui jau pateikė siūlymą pakuočių atliekų surinkimo funkciją ir atsakomybę perduoti savivaldybėms, artimiausiu metu ketinama spręsti ir kitas šios srities problemas.

Susitikime diskutuota ir apie Aplinkos ministerijos siūlomą vandentvarkos įmonių stambinimą, kuriam savivaldybės nepritaria, nes jų vandentvarkos ir nuotekų tvarkymo įmonės šiuo metu didžiausią dėmesį skiria aglomeracijų ribų nustatymo procesui bei Miestų nuotekų valymo direktyvos įgyvendinimui. Ministerijos atstovai savo siūlymą argumentavo tuo, kad šios įmonės turi  išsilaikyti iš gaunamų pajamų, nes finansavimas šiai sričiai tik mažės. LSA viceprezidentė, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė pasiūlė Aplinkos ministerijai numatyti kelis galimus vandentvarkos įmonių stambinimo finansinius scenarijus, iš kurių įmonės galėtų pasirinkti joms priimtiniausią.

LSA atstovai ministrui taip pat pristatė kompleksinės kvartalinės renovacijos situaciją, akcentuodami, kad  tokių projektų įgyvendinimui valstybiniu lygiu nėra numatyta jokia papildoma finansinė priemonė. Pasak LSA viceprezidento, Elektrėnų mero Kęstučio Vaitukaičio, norint plėtoti šiuos visuomenei ypač naudingus projektus, svarbu sukurti patikimą finansinį pagrindą ir „vieno langelio“ principu veikiančią sistemą nacionaliniu lygmeniu. Be to, naujojoje finansinėje perspektyvoje siūloma savivaldybėms perduoti daugiau atsakomybių ir funkcijų šiame procese. Aplinkos viceministras Darius Kvedaravičius žadėjo dėti visas pastangas tobulinti Ilgalaikę pastatų renovacijos strategiją siekiant palengvinti biurokratinę naštą ir paskatinti užsibrėžtą ambicingą kvartalinės renovacijos tikslą.

Diskusijoje aptartas ir savivaldybėms ypač aktualus Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) funkcijų perdavimo savivaldybėms klausimas – šis pokytis numatytas Vyriausybės programoje. Jis reikštų, jog savivaldybėms pagaliau būtų suteikta valstybinės žemės valdymo, naudojimo bei disponavimo ja teisė, kuri užtikrintų, kad savivaldybės galėtų kokybiškai ir savarankiškai įgyvendinti tokias funkcijas kaip teritorijų planavimas infrastruktūros plėtra, taip pat turėtų realios įtakos savo teritorijų socialinei ir ekonominei raidai, o gyventojams ir verslui sumažėtų administracinė našta.

„Šis klausimas nesprendžiamas jau daugiau nei 10 metų, todėl esame pasiruošę glaudžiai bendradarbiauti su ministerija ir tikimės, kad šiai Vyriausybei pavyks įgyvendinti reikalingus pokyčius,“  – susitikime teigė LSA viceprezidentas, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas. Jis taip pat akcentavo, kad teisė disponuoti valstybės žeme suteiktų paskatas savivaldybėms įgyvendinti regioninės plėtros projektus, didintų gyventojų užimtumą, verslumą bei investicijų plėtrą. Aplinkos ministras S. Gentvilas patikino, jog imsis nepopuliarių sprendimų siekiant iki 2022 metų dalį NŽT funkcijų perduoti savivaldybėms.

Susitikime taip pat dalyvavo LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius, LSA viceprezidentas, Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus, LSA Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, LSA būsto ir energetikos komiteto pirmininko pavaduotojas, Mažeikių rajono meras Vidmantas Macevičius, LSA direktorė Roma Žakaitienė, LSA prezidento patarėja Jolita Gumaniukienė, LSA patarėja aplinkos ir energetikos klausimais Agnė Kazlauskienė, LSA patarėja darnios plėtros ir energetikos klausimais Gabriela Kuštan, LSA patarėjas kaimo ir teritorijų planavimo klausimais Gediminas Vaičionis.

Kategorija:   Naujienos
Atgal