• Pirmas
  • Naujienos
  • Lietuvos savivaldybės skiria finansinę paramą Ukrainai, nutraukia bendradarbiavimo sutartis su Rusija ir Baltarusija

Lietuvos savivaldybės skiria finansinę paramą Ukrainai, nutraukia bendradarbiavimo sutartis su Rusija ir Baltarusija

2022-02-28 0 10653 Views

Lietuvos savivaldybės, išreikšdamos solidarumą su Rusijos užpulta Ukraina, per Lietuvos savivaldybių asociaciją (LSA) suteiks 50 tūkstančių eurų paramą šiai šaliai, nutraukia bendradarbiavimo sutartis su Rusijos ir Baltarusijos miestais.

Sprendimą dėl finansinės paramos Ukrainai vasario 28 dieną, pirmadienį, priėmė LSA valdyba.

„Ši finansinė parama skiriama Ukrainai visų šalies savivaldybių vardu. Visos jos į Rusijos invaziją Ukrainoje reaguoja vienareikšmiškai – įvairiuose formatuose reikalaudamos nedelsiant nutraukti karinius veiksmus prieš nepriklausomą valstybę bei siūlydamos visokeriopą pagalbą. Miestuose ir miesteliuose ruošiamasi priimti pabėgėlius, jiems rengiamos apgyvendinimo vietos ir socialiniai paketai, renkama parama daiktais ir lėšomis, siūloma ir teikiama pagalba konkretiems Ukrainos miestams partneriams, atidaromos specialios sąskaitos, iniciatyvų imasi verslo įmonės, įvairūs klubai ir bendruomenės,“ – sako asociacijos vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, LSA sprendimas skirti finansinę paramą atspindi visų savivaldybių ir jų gyventojų pastangas siekiant padėti Ukrainai. Kitas žingsnis yra veiksmai, skirti aiškiai parodyti Rusijos ir Baltarusijos vietos valdžios atstovams bei gyventojams, kad jų šalių vykdoma karinė agresija bet kokį bendradarbiavimą daro neįmanomu.

Šiuo metu apie nutrauktas sutartis arba sprendimus tai padaryti artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje jau yra pranešusios Elektrėnų,  Druskininkų,  Akmenės, Anykščių, Ignalinos, Jonavos, Kėdainių, Neringos, Radviliškio, Šilalės, Šilutės, Švenčionių, Ukmergės, Šalčininkų, Trakų, Kaišiadorių, Lazdijų, Kretingos, Rokiškio, Raseinių, Kazlų Rūdos, Varėnos, Molėtų, Marijampolės, Šiaulių, Kalvarijų, Jurbarko, Šakių, Tauragės, Panevėžio rajonų, Alytaus, Klaipėdos, Vilniaus, Panevėžio, Kauno ir Šiaulių miestų  savivaldybės.

M. Sinkevičiaus teigimu, neabejojama, jog tai artimiausiu metu padarys ir kitos savivaldybės. Kai kurios jų tokių sutarčių neturi.

Praėjusią savaitę Lietuvos savivaldybių vadovai išplatino pareiškimą, kuriame pasmerkė Rusijos karinius veiksmus nepriklausomoje Ukrainos valstybėje, išreiškė visapusišką palaikymą Ukrainos savivaldybėms ir žmonėms bei užtikrino, kad yra pasirengę teikti visokeriopą pagalbą.

„Vos prieš trejetą dešimtmečių Lietuva apgynė savo laisvę, todėl labai gerai žinome jos vertę. Žinome, ką reiškia, kai tėvynė ir artimi žmonės susiduria su jokių vertybių nepripažįstančiu režimu ir agresija. Esame įsitikinę, kad Ukrainos žmonės apgins savo teisę gyventi laisvoje ir nepriklausomoje valstybėje, savo teisę būti demokratinės Europos dalimi. Karo veiksmai prieš suverenią valstybę negali būti toleruojami“ – sakoma LSA tarybos pareiškime.

Taip pat LSA kreipėsi į Europos Regionų komitetą prašydama artimiausiame posėdyje, kuris vyks kovo 2 dieną Marselyje, Prancūzijoje, inicijuoti rezoliuciją, kuria Europos vietos ir regionų valdžių atstovai pasmerktų Rusijos karinę invaziją į Ukrainą. Europos Regionų komitetą sudaro apie 350 Europos Sąjungos valstybių narių vietos ir regionų valdžios atstovų.

LSA kreipėsi ir dėl Rusijos pašalinimo iš svarbiausios pasaulio savivaldos organizacijos UCLG (angl. United Cities and Local Governments).

Kategorija:   Naujienos
Atgal