• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA siūlo atidėti sveikatos reformą ir susitelkti ties svarbesniais prioritetais

LSA siūlo atidėti sveikatos reformą ir susitelkti ties svarbesniais prioritetais

2022-03-10 0 10576 Views

Siekiant įtemptu laikotarpiu išvengti perkrovos ir sumaišties sveikatos sistemoje, atliepti šalies gyventojų poreikius bei įvykdyti įsipareigojimus pabėgėliams iš Ukrainos Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) siūlo kuriam laikui atidėti daug diskusijų sukėlusią sveikatos priežiūros įstaigų pertvarką.

 “Lietuvos gyventojai dar negavo visų reikiamų sveikatos paslaugų, kurių teikimas buvo atidėtas dėl pandemijos. Medikai, neturėję kada atsikvėpti po dviejų metų maratono, nėra tikri, kokioje struktūroje dirbs po pusmečio. Šalia to, esame pasižadėję suteikti visą reikiamą medicininę pagalbą pabėgėliams iš Ukrainos ir privalome tą pažadą tesėti. Turint galvoje šį įtemptą kontekstą, abejojame, ar dabar yra pats geriausias laikas vykdyti tokios jautrios ir nualintos srities pertvarką. Ar tikrai tai yra pats svarbiausias mūsų prioritetas šiuo metu?,” – teigia LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Atidėti procesą siūloma ir todėl, kad vykdant sveikatos priežiūros įstaigų pertvarką ne vienoje savivaldybėje ketinama panaikinti veikiančius vaikų ligų skyrius, tuo tarpu didelė dalis iš Ukrainos atvykstančių pabėgėlių yra vaikai, kuriems yra arba bus būtinos medicinos paslaugos. Iki galo nėra aiškus ir bendras sveikatos priežiūros paslaugų teikimo pabėgėliams iš Ukrainos organizavimas.

Be to, vis dar nėra išspręsti įvairūs atokesnėse vietovėse gyvenančių žmonių pavėžėjimo paslaugų į gydymo įstaigas klausimai.

Pasak M. Sinkevičiaus, LSA nesiūlo iš viso nebevykdyti pertvarkos, dėl kurios jau priimti esminiai sprendimai.

„Gyventojams, medikams ir kitiems sveikatos įstaigų darbuotojams ši pertvarka kelia nemažai įtampos. Pertvarkos atidėjimas padėtų išvengti nereikalingos sveikatos sistemos perkrovos ir papildomos sumaišties, kurios ir iki šiol buvo pakankamai. Keičiasi ir geopolitinis kontekstas, kuriame sveikatos paslaugų prieinamumas tampa dar svarbesnis. Būtent todėl siūlome susitelkti ties neatidėliotinais ir šiuo metu esminiais klausimais, kad kokybiškas sveikatos paslaugas gautų visi, kam jų labiausiai reikia būtent dabar,“ – sako LSA prezidentas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal