• Pirmas
  • Naujienos
  • Europos Tarybos vietos ir regionų valdžių kongrese – karo Ukrainoje atgarsiai

Europos Tarybos vietos ir regionų valdžių kongrese – karo Ukrainoje atgarsiai

2022-10-28 0 3950 Views

Spalio 24-27 dienomis Lietuvos delegacija dalyvavo Strasbūre, Prancūzijoje,  vykusioje 43 – ioje   Europos Tarybos vietos ir regionų valdžių kongreso sesijoje.

Joje aptarta karo Ukrainoje situacija, pristatytos vietos savivaldos chartijos įgyvendinimo stebėjimo Belgijoje, Danijoje, Čekijoje ir Švedijoje ataskaitos, vietinių rinkimų stebėjimų Belgrade ir keliose kitose Serbijos, Albanijos bei  Nyderlandų savivaldybėse rezultatai, diskutuota žmogaus teisės ir aplinkos, moterų ir vaikų pabėgėlių, išmanių miestų ir saugumo temomis, pristatyti Airijos pirmininkavimo prioritetai.

Kongreso sesija prasidėjo naujojo Kongreso generalinio sekretorius rinkimais. Juo tapo prancūzas Mathieu Mori, kuris  pakeis iki šiol sekretoriaus pareigas ėjusį Andreasą Kiefer. Vėliau vyko debatai karo Ukrainoje tema. Į Kongreso narius kreipėsi Ukrainos Bendruomenių ir teritorijų plėtros ministras Oleksijus Černyšovas ir Kijevo meras Vitalijus Kličko. Ukrainos atstovai pažymėjo, kad nuo karo pradžios jau žuvo tūkstančiai civilių, o Europoje atsidūrė beveik 8 milijonai pabėgėlių.

„Šiame kare nesilaikoma jokių tarptautinės teisės taisyklių. Rusijos raketos smogia į mūsų miestus be jokio karinio tikslo ir taikosi į mūsų elektrines ir esminę infrastruktūrą. Mes giname ne tik Ukrainą, bet ir Europos demokratines vertybes,“ – teigė Kijevo meras, ragindamas  Kongresą ir toliau remti Ukrainos savivaldybes. Jis taip pat pabrėžė, kad Ukraina yra pasirengusi bendradarbiauti su Europos Taryba ir Kongresu atstatant Ukrainą ir įgyvedinant „Maršalo planą.“

Karo Ukrainoje tema taip pat buvo paliesta Airijos Planavimo ir vietos valdžios ministrui Peteriui Burke’ui pristatant pirmininkaujančios Airijos atliktus darbus. Ministras gyrė Kongreso vaidmenį padedant Ukrainos miestams ir regionams, kenčiantiems nuo karo sunkumų.

Kongresas priėmė rekomendacijas, kaip plėtoti išmaniuosius miestus ir regionus bei  kovoti su neapykantos kurstymu ir melagienomis (angl. „fake news“). Pažymėta, kad naujosios technologijos gali prisidėti prie teritorinės demokratijos kokybės vystymo, tačiau kartais  jos gali turėti ir neigiamą poveikį viešajam gyvenimui, išrinktų vietos ir regionų atstovų darbui, demokratijos procesams ir panašiai.  Kongreso narių nuomone, internetiniai išpuoliai prieš vietos ir regionų politikus neturėtų likti nebaudžiami.

 

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal