matoniene-600

D. Matonienė Regionų komitete pristatė savo rengiamos nuomonės projektą Europos Komisijos bei Nevyriausybinių organizacijų atstovams

2014-01-20 0 674 Views

Europos Komisijos Aplinkos direktorato atstovai taip pat pageidavo dalyvauti šiame susitikime, o tai- išskirtinis dėmesys temai ir pranešėjai. Dažniausiai Europos Komisijos atstovai dalyvauja tik Regionų Komiteto komisijų posėdžiuose bei Plenarinėse sesijose. Kaip sakė Europos Komisijos atstovai- ši nuomonė labai svarbi- nes šiuo metu Europos Komisija ieško geriausių sprendimų kaip tobulinti esamą administracinę ir teisinę bazę, susijusią su darnaus miesto koncepcijos kūrimu. Unikali situacija, kuomet Regionų komitetas rengia nuomonę paraleliai su Europos komisija- leis surasti geriausius sprendimus kaip paskatinti miestus vadovautis darnios plėtros principais planuojant investicijas.

Susitikime D. Matonienė, pristatydama savo nuomonės projektą, sakė-„miestų plėtra nebegali būti fragmentuota ir chaotiška- holistinis požiūris, kurio kertinis akmuo yra aplinkosauga- būtinas ir vienintelis teisingas sprendimas. Miestui viskas svarbu- gyventojų sveikata, žalias miestas, bendradarbiavimas su verslu, švietimas, darbo vietų kūrimas, socialinė apsauga, miestas- patrauklus gyventi ir jame lankytis. Toks miestas – Europos ateitis ir turime surasti efektyviausias priemones tai pasiekti.”. Šių konsultacijų metu D. Matonienė susitiko su Europos Komisijos Aplinkosaugos ir Klimato kaitos direktoratais, Europos Komisaro aplinkosaugai J. Potocnik kabineto atstovais, Europos investicijų banku.

D. Matonienė šios nuomonės projektą pristatys Aplinkosaugos komisijos posėdyje Regionų Komitete vasario 12 d. Balsavimas dėl parengtos nuomonės Aplinkosaugos komisijoje numatytas balandžio 24 d., o tvirtinimas Plenarinėje sesijoje- birželio 26 d.

Jau 40 metų Europos Sąjungoje rengiamos aplinkosaugos politikos gairės, kurios vadinamos Aplinkosaugos veiksmų programa. Ši 7-oji aplinkosaugos veiksmų programa skirta geriau įgyvendinti ir vykdyti ES aplinkos apsaugos taisykles ir taip pasiekti aplinkai palankesnių rezultatų bei užtikrinti, kad klimato ir aplinkos apsaugos tikslų būtų siekiama ir kitose ES politikos srityse, o miestai ir jų plėtra vyktų laikantis šių taisyklių ir tvarios urbanizacijos principų.

Indrė Venckūnaitė da Silva Lemos
LSA atstovė Briuselyje

Atgal