Europos Taryboje – politinė įtampa su Rusija

2018-04-04 0 2785 Views

Praėjusią savaitę Strasbūre vykęs 34-asis Europos Tarybos (ET) vietos ir regionų valdžių kongresas šį kartą koncentravosi ne tik į plenarinės sesijos metu iškeltus klausimus, bet ir į organizacijos finansinius klausimus. Komitetų ir rūmų posėdžiuose vyko diskusijos dėl Rusijos įmokų Europos Tarybai nemokėjimo ir Turkijos sprendimo sumažinti savo finansinį prisidėjimą.
„Tai – ne tiek finansinė krizė, kiek – politinė. Nors Kongresas neketina stabdyti savo veiklų, bet tai turės įtakos organizacijos veikloms. Siekiant optimizuoti kongreso resursus, įkurta stebėjimo grupė, kuri padės įgyvendinti finansinio tvarumo politiką“, – teigė ET Vietos ir regionų valdžios kongreso prezidentė Gudrun Mosler-Törnström,
Lietuvos delegacija, kurią sudarė Trakų rajono merė Edita Rudelienė, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas ir Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas, šį klausimą Kongrese aptarė su Baltijos ir Šiaurės šalių atstovėmis, taip pat su Lietuvos ambasadore prie Europos Tarybos – Laima Jurevičiene.
Lietuvos delegacijai taip pat buvo svarbu šio Kongreso metu palaikyti Latvijos delegaciją, kuri siekė, kad būtų priimtos palankiausios Latvijos savivaldai rekomendacijos dėl Europos vietos chartijos įgyvendinimo. Latvija buvo giriama dėl sėkmingo chartijos įgyvendinimo, vienintelė iškelta problema – tai neįteisintos balsavimo teisės ne Latvijos piliečiams dalyvauti vietos savivaldos rinkimuose.
Kongrese vėl kilo klausimai dėl Turkijos ir Moldovos vyriausybių valdančiųjų partijų politinio ir finansinio spaudimo jų vietos valdžios atstovams. Diskutuota dėl poreikio į šias šalis siųsti stebėjimo grupes ir perkelti šį klausimą iš komitetų į plenarinę sesiją.
Kalbant apie žmogaus teises, didelio palaikymo sulaukė Žmogaus teisių įgyvendinimo vietiniu lygmeniu gidas. Pirmasis jo tomas fokusuojasi į kelių tikslinių grupių (pabėgėliai, prieglobsčio prašytojai, migrantai, romai, LGBTI) ne diskriminacinę politiką. Kongresas tikisi, kad šis gerųjų praktikų rinkinys padės stiprinti demokratiją ir žmogaus teises.
Lietuvos delegacija kas pusmetiniame Šiaurės ir Baltijos šalių susitikime pristatė Lietuvos šimtmetį, pasveikino Estijos ir Latvijos delegacijas, padėkojo Šiaurės šalims už palaikymą pastarąjį šimtmetį.
Kongresas yra konsultacinis Europos Tarybos organas, vietos ir regionų valdžių asamblėja, atstovaujanti beveik dvejiems šimtams tūkstančių vietos ir regionų savivaldybių iš 47 Europos Tarybos valstybių narių. Kongreso sesijos vyksta du kartus į metus.

Atgal