• Pirmas
  • Naujienos
  • Susitikime su Ministru Pirmininku aptarti savivaldybėms aktualūs švietimo ir biudžeto formavimo klausimai
2013.08.22-1

Susitikime su Ministru Pirmininku aptarti savivaldybėms aktualūs švietimo ir biudžeto formavimo klausimai

2013-08-23 0 943 Views

Dėl LR Vyriausybės 2011 m. gruodžio 28 d. Nr. 1542 pakeistos Mokinio krepšelio (toliau – MK) lėšų apskaičiavimo metodikos, miestelių ir kaimo vidurinių mokyklų sutartiniai mokinių koeficientai sumažinti nuo 4 iki 25 proc. LSA šiems Vyriausybės pakeitimams nepritarė. Dėl sumažinto finansavimo 2012 m. nukentėjo ne tik ugdymo procesas, bet kaimiškų savivaldybių mokyklose iškilo ir socialinių problemų – iki minimumo mažinami pedagogų atlyginimai, jiems nustatomi žemiausi atlyginimo koeficientai, nebemokami teisės aktais numatyti priedai dėl darbo gimnazijos klasėse, įgytos aukštesnės kvalifikacijos, sąsiuvinių taisymo ir kt. Kai kurių miestelių ir kaimų mokyklų mokytojai priversti eiti nemokamų atostogų.

Lietuvos savivaldybių asociacija ne kartą kreipėsi į LR Seimą, LR Vyriausybę bei Švietimo ir mokslo ministeriją, dėl MK lėšų neišėmimo nuo rugsėjo 1 d. dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus, šias lėšas paliekant savivaldybėms nors daliniam MK metodikos netobulumui ir lėšų stygiui kompensuoti. LSA taip pat siekė, kad būtų pakeistos Mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisyklės, siekiant išsaugoti kaimo ir miestelių mokyklas.

2013.08.22-4     2013.08.22-5    2013.08.22-6

Susitikimo su Ministru Pirmininku metu sutarta, kad 2014 m. Mokinio krepšeliui papildomai bus skirta virš 60 mln. Lt. Šios lėšos reikalingos Mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas tinklo kūrimo taisyklių pakeitimams kompensuoti, klasių komplektų finansavimo mažėjimo amortizavimui, pedagoginei psichologinei pagalbai bei kitoms Mokinio krepšelio metodikos pakeitimams.

Pasitarime su Ministru Pirmininku dalyvavo Vyriausybės kanceliarijos, Finansų, Švietimo ir mokslo ministerijų bei Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai: LSA viceprezidentas, Ignalinos r. savivaldybės meras B. Ropė, direktorė R. Žakaitienė, direktoriaus pavaduotojas – patarėjas finansų ir ekonomikos klausimais R. Čapas, Kauno r. savivaldybės meras V. Makūnas, asociacijos patarėjas švietimo ir kultūros klausimais J. Mickus.

Kategorija:   Naujienos
Atgal