• Pirmas
  • Naujienos
  • Sidabrinį Lietuvai savaitgalį ir Briuselio berniukas pasipuošė Lietuvos krepšinio rinktinės uniforma
photo-600

Sidabrinį Lietuvai savaitgalį ir Briuselio berniukas pasipuošė Lietuvos krepšinio rinktinės uniforma

2013-09-24 0 1021 Views

Garsioji Briuselio fontano skulptūra „Manneken Pis”– nuo XVIII a. kaupia apdarų kolekciją. Tai bene dažniausiai įamžinamas miesto simbolis ir didžiausia Briuselio traukos vieta. Lietuvos įteiktas kostiumas tapo 909-ju Briuselio miesto simbolio apdaru. Juo berniukas buvo papuoštas visą savaitgalį, ir nuo šiol kostiumas bus garbingai saugomas Belgijos istorijos muziejuje.

Iniciatyva ir idėja gimė Lietuvos delegacijai Europos Sąjungos Regionų komitete, o jos įgyvendinimui bendras jėgas sutelkė Lietuvos savivaldybių asociacija bei Kauno miesto savivaldybė. Briuselio berniukas dovanų gavo 55 centimetrų aukščio vienuoliktu numeriu, Lietuvos Vyčiu pažymėtus marškinėlius, šortus, batus bei kepuraitę. Prie statulėlės šį kartą buvo pritvirtintas ir krepšinio lankas.

Dėl šios kostiumo idėjos, kurią Lietuva pasiūlė dar gegužės mėnesį, reikėjo gerokai pakovoti. Kostiumo eskizą svarstė speciali Briuselio savivaldybės komisija ir Taryba, taip pat ir Briuselio miesto simbolio draugų ordinas ir ordino Prezidentas. Ordinas itin kruopščiai vertina siūlomus kostiumus,- yra nustatytos bendrosios kostiumo taisyklės. Dažniausiai dovanojami tradiciniai tautinių drabužių kostiumai ar jų atitikmenys, todėl Lietuvos pasiūlytas krepšininko drabužis buvo netikėtas. Net keletą laiškų ir susitikimų prireikė, kol įrodėme, kad Lietuva ir krepšinis tai daugiau nei tradicija, daugiau nei sportas- tai tautos kelias į laisvę. Kiek vėliau, jau po kostiumo įteikimo ceremonijos šio ordino Prezidentas M.Guebelis su pasididžiavimu kalbėjo, jog paskaitė daug informacijos apie Lietuvą ir krepšinį ir suprato ką mūsų šaliai iš tiesų reiškia krepšinis.

13 09 20 279-600     13 09 20 674-600     photo 5 2-600

Pati kostiumo įteikimo ceremonija vyko Briuselio miesto rotušėje, iškilmingoje auksu ir ąžuolu puoštoje salėje, o po jos visa procesija susirinko prie statulėlės, kuri buvo paslaptingai uždengta vėliava. Po audringų kalbų ir aplodismentų skambant Lietuvos edukologijos universiteto folkloro ansambliui „Poringė” kostiumas buvo pristatytas visuomenei. O mažyčiu Lietuvos krepšininku tapęs Briuselio simbolis pašventino susirinkusius itin gausia srove!
Kol mažasis bronzinis Lietuvos krepšininkas garsino Lietuvos vardą, Briuselio miesto širdyje Didžiojoje aikštėje vyko šventė- Lietuva joje dalyvavo svečio teisėmis- pristatydama savo kultūrinį ir gastronominį paveldą tūkstančiams miesto svečių ir Briuselyje gyvenantiems lietuviams.

Ir… Belgijos karaliui ir karalienei Filipui ir Matildai, kurie aplankė Lietuvos palapines, o kalbėdami su Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku ir Lietuvos savivaldybių asociacijos direktore Roma Žakaitiene pasiguodė, kad Belgijos krepšinio rinktinė šiame čempionate skaudžiai pralaimėjo Lietuvos komandai.
Karališkoji šeima vaišinosi lietuviškais „Rūta” saldainiais ir Šiaulių Gubernija alumi, o dalelę Lietuvos, dovanotus Rūta saldainius ir Adelės Karaliūnaitės geram miegui skirtus arbatų rinkinius parsivežė į karališkąją rezidenciją.

Tokią Lietuvą pristatėme Belgijai ir turbūt iš viso Pasaulio šalių suplūdusiems turistams šį savaitgalį. Ir geriau nei tūkstančiai komplimentų skambėjo belgų verdiktas, kad lietuviškas šokoladas skaniau už belgišką, o Poringės ansambliui, kurio dainos ir šokiai įsuko visų rasių ir amžiaus bei tautų atstovus, minios skanduojamas „Ačiū ačiū”.

Indrė Venckūnaitė da Silva Lemos
LSA atstovė Briuselyje

Kategorija:   Naujienos
Atgal