• Pirmas
  • Naujienos
  • Europos savivaldybių ir regionų vadovų aukščiausiojo lygio susitikime – europinio valdymo tobulinimo ir ES atsako į išorės iššūkius klausimai
bannerweb

Europos savivaldybių ir regionų vadovų aukščiausiojo lygio susitikime – europinio valdymo tobulinimo ir ES atsako į išorės iššūkius klausimai

2014-03-13 0 744 Views

Dvi dienas vykusiose diskusijose, kuriose dalyvavo ir Graikijos ministras pirmininkas, Europos Komisijos pirmininkas Chose Manuelis Baroso (Jose Manuel Barroso), bei kiti svarbūs ES politikos ekspertai, buvo diskutuojama ekonomikos augimo, regionų konkurencingumo skatinimo, piliečių aktyvumo dėl europinių politinių sprendimų didinimo ir kitais aktualiais klausimais.

Susitikimo dalyviai priėmė ir Atėnų rezoliuciją dėl augimo ir užimtumo klausimų, kurioje įvertinama ES pažanga šalinant finansinės krizės ir ekonomikos nuosmukio padarinius, vystant ūkio augimą bei skatinant jaunimo užimtumą.

2014.03.07-1     2014.03.07-2     2014.03.07-3

Be šių klausimų Regionų komiteto atstovai diskutavo dėl rengiamos Europos vietos ir regionų savivaldos daugialygio valdymo chartijos – dokumento, kuriame apibrėžiamas subnacionalinių valdžių vaidmuo ES politikos formavimo, įgyvendinimo ir vertinimo procese. Šiuo metu šis dokumentas yra tik ankstyvojoje rengimo stadijoje, tačiau tokios chartijos atsiradimas aiškiai rodo stiprias ES vietos ir regionų valdžių asamblėjos ambicijas siekti daugiau galių teisėkūros procese.

Renginyje daug dėmesio buvo skirta artimosios ES kaimynystės, visų pirma – įvykių Ukrainoje tematikai. Vienu pagrindinių Regionų komiteto nuomonės Rytų politikos klausimais formuotoju laikomas Lenkijos atstovas M. Vožniakas (Marek Wožniak) pabrėžė, jog Europa negali palikti Jungtinėms Valstijoms spręsti Europos saugumo klausimus, ypač tuo metu, kai Rusija rodo agresyvias ambicijas. Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso pirmininkas Hervigas van Sta (Hervig van Staa) pabrėžė svarbą suformuoti europinį interesą ir jį įgyvendinti. Tam bus skirta ir kovo mėnesio pabaigoje vyksianti ET VRVK (Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių Kongreso) sesija, kurioje dalyvaus ir Ukrainos regionų ministras. Pirmininkas H. Van Sta atkreipė dėmesį į galimybes, kurias teikia makroregioninės strategijos, tokios kaip Dunojaus strategija, skatinant regioninį bendradarbiavimą bei kuriant potencialą tokių įšaldytų konfliktų kaip Padnestrės, sprendimui.

Lietuvos delegacijos Europos Sąjungos Regionų Komitete sekretoriato funkcijas vykdo Lietuvos savivaldybių asociacija.
Daugiau informacijos rasite čia.

Kategorija:   Naujienos
Atgal