• Pirmas
  • Naujienos
  • Aktualiausi sveikatos priežiūros klausimai aptarti susitikime su sveikatos apsaugos ministru
sam bendra 1200

Aktualiausi sveikatos priežiūros klausimai aptarti susitikime su sveikatos apsaugos ministru

2017-02-06 0 902 Views

Merai pažymėjo, kad vykdant sveikatos priežiūrą viena didžiausių problemų savivaldybėse yra medikų, ypač šeimos gydytojų, stoka, o gyventojams neužtikrinamos kokybiškos ir prieinamos sveikatos priežiūros paslaugos. Trūkumas ypač jaučiamas rajonų savivaldybėse – dauguma dirbančiųjų yra vyresnio amžiaus, o jauni specialistai dažniausiai vyksta į didžiuosius šalies miestus arba į užsienį.

„Kai kurios savivaldybės bando spręsti šią problemą pasiūlydamos atvažiuojantiems medikams butus. Tačiau tai vienkartiniai sprendimo būdai, o reikėtų valstybės požiūrio,“ – teigė LSA prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Sveikatos ministro teigimu, būtina galvoti ne tik apie atlyginimo didinimą, bet ir apie galimybes šalie šeimos gydytojų kurti burnos higienistų komandas. Kaip vieną iš būdų gerinti situaciją ministras įvardino idėją vieneriais metais ilginti rezidentūros studijas ir įteisinti dalines kompetencijas, kad šiuos paskutinius metus jaunieji daktarai galėtų dirbti regionuose. Taip atsirastų terpė regionams pasiūlyti papildomų paskatų medikams pasilikti ir dirbti juose.

sam paskutine 1200

Susitikime daug diskutuota apie alkoholio vartojimo mažinimą. Pasak Rokiškio rajono mero Antano Vagonio, šis procesas turėtų vykti ne kaip staigus draudimas, o kompleksiškai, kaip savotiška programa.

„Neturime tikslo kenkti smulkiajam verslui, jiems turime rasti papildomų programų ir būdų tęsti veiklą,“ – kalbėjo A. Veryga, pabrėždamas, jog vis dėl to būtina koncentruotis į tuos piliečius, kuriuos galima apsaugoti nuo priklausomybės alkoholiui.

Aptartas ir regionams ypač aktualus psichologų ir psichiatrų trūkumo klausimas. Pasak sveikatos ministro, šiuo metu situacija paradoksali – specialistų parengta nemažai, tačiau regionuose vienam jų tenka apie 20 tūkstančių žmonių, ir ši kvota psichologo paslaugas dar neprieinamas daugeliui piliečių. Tarp jų – ir tiems, kurie kenčia nuo priklausomybės alkoholiui, arba jų artimiesiems. Ministras teigė, jog svarstoma idėja pasitelkti kaimyninės Lenkijos praktiką ir rengti kompetentingus priklausomybių konsultantus, kurie teiktų psichologinę pagalbą bendruomenių nariams.

sam 2 1200

Buvo akcentuota ir tai, jog įvairios institucijos dažnai netikslingai saugo asmens duomenis, nepranešdamos viena kitai apie į rizikos grupę patekusį žmogų ir taip sumažina galimybes padėti jam bei aplinkiniams.

Susitikime taip pat kalbėta apie tabako akcizus bei alkoholio licencijas. Pastarosios, pasak A. Verygos, turėtų būti periodiškai pratęsiamos, užmokestis už šią paslaugą – didesnis, o gautas lėšas savivaldybės galėtų skirti nuo priklausomybės kenčiančių žmonių pagalbai.

Taip pat aptarti būdai stiprinti visuomenės sveikatos biurų veiklą ir įgalinti juos realiai prisidėti prie sveikatos politikos formavimo.

Susitikime su ministru taip pat dalyvavo Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas Plungės rajono meras Audrius Klišonis, Lazdijų rajono meras Artūras Margelis, LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Kategorija:   Naujienos
Atgal