• Pirmas
  • Naujienos
  • Šiaurės ir Baltijos šalių susitikime aptarta migracija, darnus vystymasis ir ES aktualijos
akuryri 1200

Šiaurės ir Baltijos šalių susitikime aptarta migracija, darnus vystymasis ir ES aktualijos

2017-08-27 0 998 Views

Rugpjūčio 25 dieną vykusiame kasmetiniame susitikime dalyvavo Latvijos, Estijos, Islandijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Suomijos ir Lietuvos organizacijų, ginančių savo šalies savivaldybių interesus, atstovai.

Pakvietusi pasidalinti savo gerąja patirtimi LSA direktorė Roma Žakaitienė pristatė kolegoms LSA iniciatyvą “Globalūs regionai“, kuria siekiama sukurti savivaldybių bendradarbiavimo su išeiviais modelį.

„Tautiečiams rūpi jų gimtinė, jie nori įsitraukti į savo miesto ar miestelio gyvenimą net būdami užsienyje, o savivaldybės siekia išlaikyti ryšius su išeiviais, būtent todėl pradėjome įgyvendinti šią iniciatyvą“, – sakė LSA direktorė. Pasak jos, ši tema aktuali ne tik Lietuvai – Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, Europoje emigracija augo sparčiausiai pasaulyje.

akureyri2 1200

LSA inicijuotoje diskusijoje apie socialinio verslo plėtrą paaiškėjo, jog daugelis joje dalyvavusių šalių nėra pasistūmėjusios toliau nei Lietuva, todėl LSA pristatytas šios srities įstatymo projektas sulaukė nemažai dėmesio.

Susitikime paliesta darnaus vystymosi tema atskleidė, jog daugelis šalių susiduria su ta pačia problema – šis klausimas retai kada sprendžiamas savivaldybių  lygmenyje. Tačiau, pavyzdžiui, Danijoje 2018 metais pradės veikti darnaus vystymosi fondas, o Norvegijoje darnaus vystymosi tikslai įtraukiami į savivaldybių strateginius planus.

Šiemet jau 15 metus vykstančiame Šiaurės ir Baltijos šalių savivaldybių asociacijų susitikime kalbėta ir apie aktyvesnį dalyvavimą Europos regionų ir savivaldybių taryboje (CEMR), apie šios organizacijos didesnį dėmesį šalių narių aktualijoms, taip pat – apie ES klausimų aktualizavimą regioniniu lygiu.

akureyri 3 1200

Kategorija:   Naujienos
Atgal