• Pirmas
  • Naujienos
  • Briuselyje aptartos Europos sąjungos makroregioninės strategijos
RK plenarine lapkritis gruodis 1200

Briuselyje aptartos Europos sąjungos makroregioninės strategijos

2017-12-08 0 1036 Views

Tradiciškai prieš sesiją įvyko Lietuvos delegacijos narių susitikimas, kurio metu aptarta delegacijos metinė veikla ir pasidalinta įžvalgomis dėl kitų metų prioritetų.

Lietuvos delegaciją sudarė: Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Andrius Kupčinskas, Klaipėdos miesto savivaldybės meras Vytautas Grubliauskas, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narė Daiva Matonienė, Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis, Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis, Kazlų Rūdos savivaldybės meras Vytautas Kanevičius, Visagino savivaldybės mero pavaduotoja Zinaida Tresnickaja, Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Vigelis ir Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Tadeuš Andžejevski.

Šiais metais nariai dalyvavo šešiose plenarinėse sesijose, vyko aštuoni Regionų komiteto biuro posėdžiai, apie keturiasdešimt regionų komitetų komisijų posėdžių, įvairios tematinės konferencijos bei darbo grupių susitikimai.
Dvi dienas vykusioje Regionų komiteto plenarinėje sesijoje diskutuota dėl ekonominės ir pinigų sąjungos ateities iki 2025 metų, aptartas makroregioninių strategijų įgyvendinimas.

Makroregioninės strategijos yra itin svarbios siekiant Europos Sąjungos strateginių tikslų bei atlieka svarbų vaidmenį išjudinant vystymosi procesus mažiau išsivysčiusiuose regionuose. Nariai pritarė Regionų komiteto pozicijai, kad reikia glaudesnių ir tiesioginių ryšių tarp makroregioninių strategijų ir sanglaudos politikos priemonių ir, kad makroregioninės strategijos turėtų naudos iš veiksmų programose taikomo integruoto ir konkretaus požiūrio. Pasak Lietuvos delegacijos, sanglaudos politika yra svarbi investavimo priemonė, kuri prisideda regionų vystymosi bei skirtumų mažinimo.

Svarstant nuomonę „Energijos iš atliekų vaidmuo žiedinėje ekonomikoje“ aptartas atliekų deginimo poveikis žiedinei ekonomikai. Šis klausimas savivaldybėms itin aktualus, nes vietos valdžios institucijos tiesiogiai atsakingos už komunalinių atliekų tvarkymo sistemų organizavimą.

Posėdžio metu atkreiptas dėmesys į tai, kad energijos gavimas iš neišvengiamų ir neperdirbamų atliekų didelio energijos efektyvumo atliekų deginimo įrenginiuose tam tikromis sąlygomis yra neatsiejama žiedinės ekonomikos dalis. Susitikimo nariai pabrėžė, kad tai atlieka svarbų vaidmenį daugelyje valstybių narių ir regionų siekiant artimiausiu metu gerokai sumažinti atliekų šalinimą sąvartynuose. Taip pat buvo pritarta, kad siekiant sumažinti atliekų kiekį, svarbu nustatyti aiškesnius perdirbimo reikalavimus ir skatinti perdirbtų medžiagų naudojimą gamybos sektoriuje.

Sesijoje taip pat pristatyta Europos Komisijos 2016 m. konkurencijos politikos ataskaita, aptartas Europos būsto darbotvarkės kūrimas, diskutuota apie Europos ateitį, Brexit poveikį, aptarta Regionų komiteto kitų metų veikla.

Kategorija:   Naujienos
Atgal