• Pirmas
  • Naujienos
  • Seime aptarti aktualūs Europos demografijos ir šeimos politikos klausimai

Seime aptarti aktualūs Europos demografijos ir šeimos politikos klausimai

2018-02-26 0 1431 Views

Penktadienį Seime buvo surengta tarptautinė konferencija: „Rūpestis dėl ateities visuomenės: demografija ir šeimos politika Baltijos ir Vidurio Europos šalyse“.

Svarbiausias renginio tikslas – aptarti Europos Sąjungos aktualų rūpestį – dėl mažėjančio arba per lėtai augančio gimstamumo, gimstamumą viršijančio mirtingumo, emigracijos ir kitų priežasčių sparčiai senstančią Baltijos ir Vidurio Europos šalių visuomenę. Prasta demografija lemia daugelį itin nemalonių pasekmių valstybėms – nuo sunkiai surenkamų pensijų iki nuolat augančių mokesčių ir kitų.

Renginyje dalyvavo Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto Šeimos ir vaiko gerovės pakomitečio pirmininkas dr. Rimantas Jonas Dagys, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė, Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, o taip pat parlamentarai ir vyriausybės atstovai iš skirtingų Baltijos ir Vidurio Europos šalių.

„Perfrazuodama Motiną Teresę pasakysiu – karas ir taika gimsta šeimoje. Ir jeigu norime valstybėje santarvės – tai mylėkime vieni kitus šeimose ir padėkime vieni kitiems būtent šeimose. Stenkimės, kad augų šeimos ir, kad stiprėtų mūsų valstybė“, – pradėdama konferenciją teigė R. Baškienė.

Tarptautinės konferencijos metu susirinkusieji pristatė savo valstybių demografinę padėtį ir tendencijas, šalyse sėkmingai taikomas šeimos politikos priemones ir kitus mechanizmus bei jų poveikio demografijai vertinimą. Antrojoje renginio dalyje visi konferencijos svečiai aktyviai dalyvavo diskusijoje, kurioje, remiantis valstybių patirtimis, ieškota sprendimų demografiniams iššūkiams spręsti.

Lenkijos parlamento atstovai pabrėžė, kad jų šalyje gimstamumas buvo pasiekęs tokį etapą kuomet jo rodikliai buvo panašūs į karo laikotarpio rodiklius. Valstybė į tam skiria didelį dėmesį ir savo įvairiomis programomis siekia šią padėti kaip įmanoma gerinti. Šalyje siekiama didinti norą auginti vaikus bei kaip įmanoma mažinti skurdą šeimose. Pagrindinės, teigiamų atgarsių sulaukusios priemonės: nuolat augantis vaikų darželių ir vaiko priežiūros centrų skaičius, didelės šeimos nuolaidų kortelė, atlyginimų didinimas, išmokų už vaiko priežiūrą mokėjimas seneliams ir kitos.

Latvijos atstovai akcentavo savo pagrindinį tikslą šios srities vykdomose programose – tai kuo daugiau vaikų laimingose šeimose. Kaip parodė kaimyninėje šalyje atliktas tyrimas, Latvijos šeimoms itin svarbu šeimos vertybės, todėl aktualu gerinti požiūrį į šeimą ir ypač į daugiavaikę šeimą. Kaip pagrindines priemones šioje srityje Latviai įvardijo: paramą būstui įsigyti, geresnę vaikų priežiūrą regionuose, išmokų didinimą, ankstesnį išėjimą į pensiją (jei augini 3 ir daugiau vaikų), galimybę atvykti į darbovietę su vaiku, lankstų darbo grafiką, būsimų tėvų švietimą.

Vengrijos parlamento nariai susirinkusiesiems akcentavo, kad jų šalyje didelio pasitenkinimo sulaukė ir tokios priemonės, kaip proporcingas, nuo kiekvieno vaiko šeimoje, paskolų mažinimas (už būstą ir studijas). Taip pat auginant 3 ir daugiau vaikų pagrindinių produktų PVM mažinimas ir mokesčio už internetą atleidimas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal