LSA posėdyje aptarti vaiko teisių apsaugos reformos ir kiti aktualūs socialiniai klausimai

2018-06-20 0 1597 Views

Šiandien vyko išplėstinis LSA Socialinių reikalų komiteto posėdis, kuriame aptarti savivaldybėms aktualiausi klausimai, susiję su naująja vaiko teisių apsaugos reforma.
Nuo liepos 1 dienos pradedančios veikti centralizuotos vaiko teisių apsaugos sistemos struktūrą LSA komiteto nariams ir savivaldybių atstovams pristatė Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.
Savivaldybėms vis dar kyla neaiškumų dėl minėtos reformos praktinio įgyvendinimo. Viceministrė trumpai apžvelgė veiksmus, kurie turėtų būti daromi gavus signalą dėl vaiko teisių pažeidimo. Gyventojui bet kuriuo paros metu ir bet kurią savaitės dieną paskambinus policijai, jis bus sujungtas su vaiko teisių apsaugos specialistu. Šis specialistas per maksimaliai trumpą laiką – per vieną valandą turės atvykti į įvykio vietą. Pagal patvirtintą metodiką jis nustatys grėsmės lygį. Jeigu nustatomas pirmas lygis– tuomet vaikas bus paliekamas toje šeimoje (vėliau su šeima dirbs atitinkami specialistai), jeigu nustatomas antras grėsmės lygis, kuomet atsiranda realus pavojus vaiko gyvybei ir sveikatai – vaikas iš šeimos iš karto paimamas. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar vaiką bus galima palikti artimiesiems giminaičiams ar emociniais ryšiais susijusiems kitiems žmonėms.
Kitą dieną po įvykio atvyks mobili grupė, bus inicijuojama atvejo vadyba. Mobiliąją grupę sudarys psichologai, teisininkai ir kiti specialistai, kurie dirbs su šeima ir spręs iškilusias problemas. Per tris darbo dienas Vaiko teisių apsaugos specialistas turės kreiptis į teismą, kad būtų nustatytas teisėtas vaiko paėmimas iš šeimos.
Savivaldybėms atsakomybė tenka už atvejo vadybą, krizių ir globos centrų darbą, už ieškojimą ir parengimą budinčių globotojų, už socialinį darbą su poreikių turinčiomis šeimomis.
Savivaldybės pažymėjo, kad situaciją komplikuoja pertvarkai reikalingi, bet iki šiol nepriimti teisės aktai. Todėl sutarta, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savivaldybėms atsiųs reikalingus teisės aktų projektus, nors jie dar nėra priimti, taip pat patobulins duomenų bazę ir globos centrų veiklos aprašą.
Posėdžio metu Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė iškėlė problemas, susijusias su socialinių paslaugų skyrimu ir apmokėjimu. Po savivaldybių atstovų pateiktų pasiūlymų, buvo priimtas sprendimas sudaryti darbo grupę šiam klausimui spręsti.
Antroje posėdžio dalyje LSA kartu su asociacija „Lietuvos neįgaliųjų forumas“ sutarė bendradarbiauti dviejose žmonėms su negalia svarbiose srityse. Iniciatyva #MiestasVisiems keliauja į savivaldybes, kurios įvertins savo galimybes pritaikyti bent po vieną sveikatos ir po vieną švietimo paslaugų įstaigą per dvejų metų laikotarpį.
Ruošiantis 2019 metų rinkimams bus sudaryta trišalio bendradarbiavimo sutartis tarp LSA, Vyriausios rinkimų komisijos ir „Lietuvos neįgaliųjų forumo“. Bendradarbiavimo tikslas – sudaryti kuo palankesnes sąlygas balsuojant žmonėms su negalia.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal