Įpusėjo projektas „Kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektų rengimas“

2018-10-29 0 1266 Views

Jau įpusėjo būsto energijos taupymo agentūros BETA kartu su vokiečių organizacija IWO vykdomas projektas „Kvartalų energinio efektyvumo didinimo projektų rengimas“, kurio asocijuotasis partneris – Lietuvos savivaldybių asociacija.
Jau daugiau nei pusę metų atstovai iš dvidešimt vienos Lietuvos savivaldybės dalyvauja mokymuose, kuriuose nagrinėjamos miestų atnaujinimo koncepcijos, integruojant skirtingas sferas: pastatų, viešųjų erdvių ir infrastruktūros atnaujinimą, energinį efektyvumą, transporto sistemą, mobilumą bei gerbūvio kūrimą.
Rugsėjo ir spalio mėnesiais vyko mokomosios išvykos į Vokietiją, kurių metu savivaldybių atstovai susipažino su skirtingų miestų kvartalų atnaujinimo programomis. Buvo apžvelgti teisiniai ir administraciniai renovacijos aspektai, senamiesčio ir Vokietijos Demokratinės Respublikos laikotarpiu pastatytų kvartalų atnaujinimo koncepcijos.
Lietuvoje daugiabučiuose yra daug butų savininkų, o Vokietijoje dauguma namų priklauso kooperatyvams, kurie nuomoja butus. Todėl kooperatyvai yra ypatingai suinteresuoti atnaujinti namus ir kelti gerbūvį, kadangi nuo to priklauso jų pajamos.
Kvartalų atnaujinimo programų kūrimas ir įgyvendinimas Vokietijoje reikalauja didelių administracinių resursų. Kiekvienas miestas nusprendžia kaip efektyviausiai valdyti renovaciją, tai gali būti atskira tarnyba ar organizacija. Koncepcijos kūrimas procesas gali užtrukti kelis metus. Prieš tvirtinant atnaujinimo planą atliekami tyrimai, į sprendimo priėmimą yra įtraukiami gyventojai. Svarbu, kad atnaujintas kvartalas būtų patogus ir patrauklus: viešosios erdvės, transporto sistema turi atitikti kvartalo ir ten gyvenančių žmonių poreikius, bei darniai integruotis į miesto struktūrą.
Atnaujinti kvartalai reikalauja ir inovatyvių techninių sprendimų, tokių kaip elektromobilių įkrovos stotelių, suderintos transporto sistemos, integruojant skirtingas transporto priemones ir mažinant naudojimosi nuosavu automobiliu mieste poreikį. Berlyne Lietuvos specialistai lankėsi startuolių kvartale, kur įsikūrusios skirtingos įmonės dirbančios su inovatyviais sprendimais klimato kaitos mažinimo, mobilumo ir energinio efektyvumo srityse.
Norint užtikrinti tikrai aukštą gyvenimo kokybę reikalinga kvartalo gyventojų integracija bei socializacija. Elementarus bendravimas skatina žmones jaustis bendruomenės dalimi, o tai reiškia labiau vertinti ir puoselėti aplinką, kurioje gyvena.
Kvartalų renovacija yra sudėtingas procesas apimantis daug aspektų nuo energinio efektyvumo iki gyventojų socializacijos. Kuriant programas reikia atsižvelgti ir į techninius reikalavimus, ir į miestiečių poreikius. Tai didelis žingsnis patogių, sveikų ir efektyvių miestų link.

 

 

LSA ir Beta informacija

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal