Įteiktas Žmogaus teisių apdovanojimas

2019-02-18 0 2748 Views

2018 metais Švedijos ambasada Vilniuje kartu su Lietuva šventė Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmetį. 2018 metų gruodžio 10-ą dieną sukako 70 metų Jungtinių Tautų Žmogaus teisių deklaracijai.
Ta proga ambasada kartu su partneriais įsteigė Žmogaus teisių apdovanojimą, kuriuo pagerbiamas asmuo kovojantis už žmogaus teises, lygybę ir nediskriminavimą. Apdovanojimas skirtas asmeniui už reikšmingą indėlį į Žmogaus teisių situacijos gerinimą Lietuvoje.

Apdovanojimų partneriai: Lietuvos savivaldybių asociacija, Lietuvos Respublikos ambasada Švedijoje, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Nominuoti asmenis šiam apdovanojimui buvo kviečiamos visos savivaldybės, organizacijos bei pavieniai asmenys.

Vasario 16-osios išvakarėse iš visų nominantų buvo atrinktas ir paskelbtas nugalėtojas. Pagrindinį prizą laimėjo Evelina Dobrovolska. Moteris pagerbta už LGBT teisių gynimą, atstovaujant translyčius asmenis teisme dėl asmenų dokumentų pakeitimo, kol nėra įstatymo nustatytos paprastesnės procedūros, taip pat už jos veiklą su Europos žmogaus teisių fondų siekiant apsaugoti tautinių mažumų kalbines ir kultūrines teises – bene vienintelė atstovauja bylose dėl originalios asmenvardžių rašybos. Už tai, kad aktyviai stebi tautinių mažumų konvencijos įgyvendinimą Lietuvoje, rengia alternatyvias ataskaitas tautinių mažumų, rasinės diskriminacijos klausimais. Taip pat atstovauja klientus neapykantos nusikaltimų bylose dėl rasizmo, tautinės diskriminacijos.

Žmogaus teisių apdovanojimo nugalėtojai įteiktas prizas – ekspertinė kelionė į Švediją, sudaryta pagal individualius interesus, apsilankymai pasirinktose institucijose bei nevyriausybinėse organizacijose.

Švedijos ambasados nuotraukos

Kategorija:   Naujienos
Atgal