Šių metų rinkimuose geresnės sąlygos rinkėjams su negalia

2019-03-07 0 2386 Views

Šių metų rinkimuose daugiau apylinkių pritaikyta neįgaliems žmonėms. Praėjusių metų lapkričio mėnesį Lietuvos savivaldybių asociacija, Vyriausioji rinkimų komisija ir Lietuvos neįgaliųjų forumas pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo rinkimų srityje. Juo sutarta, kad 2019 metų rinkimuose ne mažiau kaip 50 procentų rinkimų apylinkių turėtų būti pritaikytos negalią turintiems ar senyvo amžiaus rinkėjams. Siekiama šalies neįgaliesiems sudaryti lygias galimybes atlikti pilietinę pareigą.

Suprasdamos neįgaliuosius, savivaldybės stengiasi pritaikyti kuo daugiau rinkimų apylinkių. Šalies savivaldybės peržiūrėjo turimas patalpas ir daugumą tų, kurios neprieinamos negalią turintiems žmonėms pakeitė kitomis arba, pagal galimybes, jas pritaikė. Šiuo metu 1327 iš 1970 apylinkių (67,4 %) yra pritaikytos rinkėjams su negalia.

Savivaldybės stengėsi, kad balsavimai vyktų pastatų pirmuose aukštuose, o į juos nesunkiai galima būtų patekti neįgaliojo vežimėliu. Pagal galimybes, bent vienoje balsavimo kabinoje rinkėjai galėjo užpildyti balsavimo biuletenį sėdint. Savivaldybių gyventojai iš anksto informuoti, kuriose balsavimo apygardoje tokios sąlygos sudarytos. Ateityje planuojama kreipti dar didesnį dėmesį ir į senyvo amžiaus bei į regėjimo negalią turinčius asmenis.

Žemėlapį su apylinkėmis, kurios prieinamos rinkėjams su negalia galima rasti čia.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal