• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA viceprezidentas: Švietimas turi tapti tikruoju, ne tik deklaruojamu šalies prioritetu

LSA viceprezidentas: Švietimas turi tapti tikruoju, ne tik deklaruojamu šalies prioritetu

2020-02-13 0 2704 Views

Švietimas ir ugdymo kokybė turi tapti ne tik deklaruojamu, bet ir tikruoju šalies prioritetu, vasario 12 dieną, trečiadienį, Prezidentūroje vykusioje švietimo ir mokslo bendruomenių bei politinių partijų atstovų diskusijoje teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentas, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Susitikime buvo aptarti aktualūs švietimo ir mokslo klausimai, susiję su mokslo finansavimo pokyčiais, galimais sprendimais dėl ekonominės ir socialinės nelygybės švietime, švietimo įstaigų pertvarkos efektyvumu.

Diskusijoje V. Mitrofanovas išsakė Lietuvos savivaldybių pritarimą partijų susitarimo siūlymui mokyklinio ugdymo tikslinių dotacijų administravimą ir skirstymą perduoti savivaldybėms. Tokiai pertvarkai, LSA atliktos apklausos duomenimis, pritaria didžioji dalis nuomonę išsakiusių merų, taip pat ir LSA valdyba.

„Sveikiname Prezidento iniciatyvą sukviesti partijų atstovus prie vieno stalo ir per diskusijas su įvairiomis švietimo sektoriaus grupėmis pagaliau pasiekti, kad švietimas Lietuvoje taptų tikruoju prioritetu, o ne politinių programų įkaitu,“ – teigė V. Mitrofanovas.

Pasak jo, būtinai labai aiškiai susitarti, kaip konkrečiai bus įgyvendinamas siūlymas, kad ikimokyklinis ugdymas taptų visuotinas arba kaip bus keliama mokytojų kompetencija vykdant švietimo reformas. LSA viceprezidento teigimu, šalies savivaldybės pasirengusios ne tik aktyviai dalyvauti sprendžiant šiuos klausimus, bet ir suteikus joms tinkamus įrankius bei įgaliojimus įgyvendinti švietimo reformas.

Pasak Prezidentūros pranešimo, šalies vadovas yra ne kartą pabrėžęs, kad švietimo problemų sprendimas yra didžiausias ir ilgiau nebeatidėliotinas valstybės prioritetas. Pasak jo, tikintis realių pokyčių ir proveržio švietimo sistemoje, pirmiausia svarbu turinys ir tik paskui instrumentai, kuriais jų sieksime. Švietimo gairės neturi gimti politiniuose koridoriuose, tai – visų bendras reikalas, todėl ypač svarbūs yra specialistų, švietimo ir mokslo pasaulio autoritetų argumentai ir rekomendacijos.

Daugiau informacijos apie susitikimą rasite čia.

Prezidentūros kanceliarijos nuotraukos/Robertas Dačkus.

Kategorija:   Naujienos
Atgal