• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės prašo Prezidento suteikti joms teisę priimti sprendimus nuotoliniu būdu

Savivaldybės prašo Prezidento suteikti joms teisę priimti sprendimus nuotoliniu būdu

2020-03-18 0 3794 Views

Šalies savivaldybės prašo Prezidento Gitano Nausėdos vetuoti Seimo pateiktas pataisas, kurios ekstremalios padėties metu leistų savivaldybėms nuotoliniu būdu priimti sprendimus tik dėl nepaprastosios padėties, tačiau ne dėl viešojo gyvenimo.

Vakar, kovo 17 dieną, Seimas skubos tvarka priėmė Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus, pagal kuriuos dėl nepaprastosios padėties, ekstremaliosios situacijos ar karantino savivaldybės tarybos posėdžiai gali vykti nuotoliniu būdu. Tačiau pataisos taip pat reglamentuoja, kad nuotoliniu būdu vykstančiuose posėdžiuose priimami tik neatidėliotinai būtini sprendimai, susiję su nepaprastąja padėtimi, ekstremaliąja situacija ar karantinu.

Tai reiškia, kad savivaldybės nuotoliniu būdu ir toliau negalės priimti jokių kitų sprendimų, reikalingų kasdieniam gyvenimui.

„Vykdydami Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro (VESOV)  nurodymus, esame apriboję viešąjį gyvenimą, o įstaigų veiklą organizuojame, kiek tai įmanoma, nuotoliniu būdu. Bet gyvenimas dėl to visiškai nesustoja, nes savivaldybėse reikia priimti sprendimus, susijusių su viešuoju gyvenimu bei viešųjų paslaugų gyventojams teikimu – pavyzdžiui, socialiniais klausimais, komunalinio ūkio tvarkymu, mokesčių lengvatų teikimo, svarbių investicinių projektų tęstinumo, teritorijų planavimu ir kitais,“ – teigia LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Būtent todėl, pasak M. Sinkevičiaus, savivaldybės nepritaria Seimo sprendimui, nurodančiam savivaldai atidėti daugybę svarbių klausimų neribotam laikui.

Šiuo metu savivaldybės daro viską, kas įmanoma, vykdant Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro (VESOV) nurodymus. Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą, jos kasdien savarankiškai sprendžia daugybę iškylančių kausimų ir aiškiai nereglamentuotų situacijų suprasdamos padėties išskirtinumą.

Kiekvienoje savivaldybėje taip pat dirba Ekstremalių situacijų komisijos, kurios priima neatidėliotinus sprendimus.

Kategorija:   Naujienos
Atgal