• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės apgailestauja, kad Prezidentui tenka taisyti Seimo klaidas

Savivaldybės apgailestauja, kad Prezidentui tenka taisyti Seimo klaidas

2020-10-30 0 1916 Views

Lietuvos savivaldybių asociacija sveikina Prezidento Gitano Nausėdos sprendimą vetuoti Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kuriomis Seimas siūlė įteisinti privalomą seniūnijų steigimą visose šalies savivaldybėse, bei apgailestauja, kad tokios procedūros iš viso  reikalingos norint apginti Lietuvoje jau įteisintus vietos savivaldos principus.

”Džiaugiamės, kad valstybės vadovui svarbios pamatinės vietos savivaldos teisės. Tai jis parodo ne tik vetuodamas šias įstatymo pataisas, bet ir lankydamasis regionuose bei inicijuodamas diskusijas savivaldai aktualiais klausimais. Tuo pačiu tenka apgailestauti, kad teisinėje valstybėje apskritai atsiranda situacijos, kai reikalingas Prezidento veto apginti teises, jau įtvirtintas šalies įstatymuose ir Lietuvos ratifikuotoje Europos savivaldos chartijoje,“ – sako LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak jo, neseniai kalbėdamas apie Lietuvos teisėkūros kokybę, G. Nausėda atkreipė dėmesį į  neretai formalų rengiamų teisės aktų poveikio vertinimą, skubotą jų priėmimą, per mažą suinteresuotų visuomenės grupių įtraukimą. Būtent taip atsitiko ir šį kartą – nors savivaldybės aiškiai pasisakė galinčios pačios nuspręsti, ar vietos gyventojams seniūnijos reikalingos, ar viešąsias paslaugas jiems galima teikti efektyvesniais būdais, Seimas savivaldybių nuomonę ignoravo.

Tai – jau antrasis veto šioms savivaldybių teises ribojančioms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms. 2019 metais jas vetavo ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vietos savivaldos įstatymas užtikrina savivaldybėms teisę steigti seniūnijas arba jas panaikinti atsižvelgiant į savivaldybių funkcijas, materialinius bei finansinius išteklius, vietos sąlygas bei gyventojų interesus.

Dabar Lietuvoje seniūnijos yra įsteigtos 55 savivaldybėse. Seniūnijų nėra įsteigusios Klaipėdos, Alytaus, Panevėžio miestų, Neringos bei Visagino savivaldybės. Pagrindiniai didesniųjų savivaldybių argumentai dėl šio pasirinkimo yra pakankamai išvystyta transporto sistema bei tai, kad vis daugiau savivaldybių paslaugų teikiamos elektronine forma, todėl apskritai mažėja poreikis vykti ne tik į seniūniją, bet ir į administracijos patalpas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal