• Pirmas
  • Naujienos
  • Regionų komitete – Ukrainos merų raginimas ir šalies atstatymo planai

Regionų komitete – Ukrainos merų raginimas ir šalies atstatymo planai

2022-04-29 0 11626 Views

Balandžio 27-28 dienomis Briuselyje vykusi Europos regionų komiteto (RK) plenarinė sesija prasidėjo Ukrainos merų kreipimusi: Kijevo, Lvovo, Mariupolio, Melitopolio ir Charkovo vadovai kalbėjo apie padėtį šiuose miestuose ir pristatė  iššūkius, su kuriais susiduria kovodami su Rusijos agresija.

Vitalijus Kličko, Kijevo meras, Ukrainos miestų sąjungos prezidentas ir nuo šių metų kovo mėnesio Regionų komiteto garbės narys, padėkojo Europos Sąjungos (ES) šalių vietos ir regionų valdžių atstovams už pagalbą Ukrainai, dar kartą paragino nedelsiant išvesti Rusijos kariuomenę bei įspėjo žmones kol kas negrįžti į Ukrainą dėl besitęsiančių raketų atakų, „nesprogusios amunicijos“ ir visiškai sunaikintų gyvenamųjų vietovių.

RK pirmininkas Apostolos Tzitzikostas pažymėjo, kad  ES vietos ir regionų valdžių institucijos ir toliau teiks humanitarinę pagalbą ir paramą milijonams ukrainiečių, pabėgusių nuo karo. Pasak jo, komitetas yra pasiruošęs sutelkti Europos regionų ir miestų erdvinio planavimo, urbanistikos ir tvarios plėtros ekspertus, kurie padėtų atstatant Ukrainą.

Diskusijose Europos alijanso politinės grupės vardu pasisakė Lietuvos delegacijos  narys, Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, kuris paragino   ES institucijas ir valstybes nares vieningai reaguoti į šią agresiją, nedelsiant imtis griežčiausių priemonių kovojant su Rusijos ir Baltarusijos režimais, uždrausti rusišką propagandą bei neapykantą kurstančias kalbas.

„Lietuva rėmė ir toliau rems Ukrainą, o ES turėtų labiau įsiklausyti į šalių, turinčių sienas su agresoriumi, patirtį bei patarimus,“ – pažymėjo  B. Markauskas.

RK nariai priėmė rezoliuciją, kurioje ragino „sustiprinti Ukrainos europinę perspektyvą“ bei „parengti konkretų Ukrainos miestų ir regionų atstatymo planą“.

Regionų komitetas po Rusijos invazijos į Ukrainą sukūrė  informacinės paramos centrą „Help Ukraine: Info-Support Hub“, skirtą ES vietos ir regionų valdžios institucijoms, kurios priima, remia ir padeda milijonams dėl karo perkeltų pabėgėlių.

Vėliau sesijoje vyko RK narių ir Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojo Marošo Šefčovičiaus diskusija apie ES santykius su Jungtine Karalyste, aptartas ir Europos demokratinių vertybių propagavimas pasitelkiant švietimą ES pilietiškumui puoselėti.

Sesijoje paliestas ir  energetikos klausimas – priimta rezoliucija, kuria išsakoma RK pozicija dėl ES priklausomybės nuo Rusijos naftos ir dujų panaikinimo. Pasak narių, dabartinė grėsmė Europos energetiniam saugumui ir tiekimui yra galimybė labiau susitelkti ir dar greičiau pasiekti ambicingus klimato tikslus.

RK sesijoje iš viso priimta 14 nuomonių.

Kategorija:   Naujienos
Atgal