• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius: pasitikėjimas savivalda – pusiaukelėje

LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius: pasitikėjimas savivalda – pusiaukelėje

2022-09-08 0 13410 Views

Centrinės valdžios pasitikėjimas savivalda – pusiaukelėje, todėl šalies politikai turi pasirinkti, ar suksime atgal į centralizuoto valdymo laikus, ar judėsime pirmyn ir stiprinsime pilietinę visuomenę, teigia Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovas Mindaugas Sinkevičius Vilniuje vykstančiame prezidento Gitano Nausėdos inicijuotame Regionų forume.

Jo metu LSA vadovas įvertino savivaldos situaciją praėjus dvejiems metams po politinių partijų pasirašyto memorandumo, kuriame įsipareigojama stiprinti Lietuvos savivaldos savarankiškumą ir atsakomybę.

Pasak M. Sinkevičiaus, viena vertus per pastaruosius metus žengti net keli svarbūs žingsniai, stiprinantys savivaldos savarankiškumą. Tai – savivaldybėms perduota valstybinės žemės disponavimo teisė, kuri leis efektyviau planuoti teritorijas ir statybų procesus, priimti greitesnius sprendimus, pritraukti  investicijas. Kitas svarbus sprendimas turėtų būti priimtas šį rudenį Seime – tai galimybė savivaldybėms lanksčiau skolintis lėšų investiciniams projektams.

Kita vertus, ne vienoje srityje vis dar jaučiamas politinis nepasitikėjimas savivalda, neleidžiant vietos valdžiai priimti sprendimų, geriausiai atspindinčių jos gyventojų poreikius. Vienas pavyzdžių – jau vykdoma sveikatos reforma.

„Pertvarkos tikslai – geri, tačiau ji neturėtų būti nuleidžiama iš viršaus. Dabar ketinama finansuoti tik tuos pokyčius, kurie atitinka ministerijos sukurtus reikalavimus, tačiau ne visada atliepia konkrečios savivaldybės poreikius, situaciją ir galimybes. Mes vis dar nežinome, ar bus užtikrintos visiems prieinamos sveikatos paslaugos ir kaip tai bus padaryta,“ – sakė M. Sinkevičius.

Didesnio savarankiško vaidmens savivaldybės pasigenda ir pertvarkant mokyklų tinklą, kur didžiausias dėmesys turėtų būti skiriamas ne nurodymams „iš viršaus“, o lygiaverčiam bendradarbiavimui gerinant ugdymo kokybę ir prieinamumą visiems moksleiviams, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.

Panašias centralizacijos tendencijas LSA mato ir formuojant regioninę politiką:  priemones, turinčias gerinti konkretaus regiono gyvenimo sąlygas, planuoja ne savivaldybės, o ministerijos. Be to – investicinius projektus, kurie galėjo būti pradėti dar 2021 metais, vis dar stabdo tų pačių ministerijų neparengti dokumentai.

„Pandemija, nelegalūs migrantai ir karo pabėgėliai iš Ukrainos – šių iššūkių valdymas parodė, kad savivaldybės geba ir gali prisiimti atsakomybę, imtis lyderystės ir būti patikimu partneriu sudėtingu valstybei metu. Seniai išaugome iš mums primetamų „rėmų“. Todėl tikimės, kad ir centrinė valdžia keis požiūrį į savivaldą ir pradės pasitikėti ja taip, kaip pasitiki šalies gyventojai,“ – Regionų forume sakė LSA prezidentas.

Kategorija:   Naujienos
Atgal