• Pirmas
  • Naujienos
  • Vietos ir regionų lyderiai Briuselyje aptarė darnaus vystymosi, skaitmenizavimo ir energetikos klausimus

Vietos ir regionų lyderiai Briuselyje aptarė darnaus vystymosi, skaitmenizavimo ir energetikos klausimus

2023-02-09 0 6472 Views

Vasario 8 – 9 dienomis Briuselyje vykusioje Europos Sąjungos (ES) Regionų komiteto (RK) plenarinėje sesijoje vyravo darnaus vystymosi, skaitmeninės darbotvarkės, ES energetikos politikos temos.

Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis,  vietos ir regionų valdžių indėlis siekiant tvarumo yra labai svarbus ir turi būti nuolat stiprinamas. Dažnai, kuriant ES politiką ar priimant sprendimus, vietose tvarumo siekiai lieka nuošalyje. Apie tai RK plenarinėje sesijoje diskutuota su Jungtinių Tautų Generalinio sekretoriaus pavaduotoja ir Darnaus vystymosi grupės pirmininke Amina J Mohammed. RK nariai išsakė kritiką darnaus vystymosi tikslų (DVT) stebėsenos sistemai. Pasak jų, DVT pažangos stebėjimas regionų ir vietos lygmenimis yra labai svarbus siekiant atskleisti esamą situaciją ir veiksmus siekiant tvarios plėtros, todėl stebėjimo ir vertinimo kriterijai turi būti labai aiškūs. Pasak komiteto  pirmininko Vasco Alvesas‘o Cordeiro, būtent miestai ir regionai atlieka esminį darbą, kad DVT taptų realybe.

Diskusijoje su Margrethe Vestager, Europos Komisijos vykdomąja pirmininko pavaduotoja, atsakinga už skaitmeniniam amžiui pritaikytą Europą, aptarta ES skaitmeninė darbotvarkė vietos ir regionų požiūriu. RK nariai pasidalino problemomis bei pasikeitė nuomonėmis, susijusiomis su ES skaitmeninės darbotvarkės įgyvendinimu subnacionaliniu lygmeniu.

Sesijoje taip pat diskutuota dėl 2023 –ųjų  – Europos įgūdžių – metų, aptarti Europos Komisijos 2023 m. prioritetai pagrindinį dėmesį skiriant ES energijos pirkimo platformai, svarbiausioms žaliavoms ir ES bei JK santykiams.

Mero Pawelo Adamowiciaus vardo apdovanojimo ceremonijoje pagerbtas Ukrainos Hola Prystano miesto meras Oleksandras Babychas, kuriam atiteko specialus žiuri apdovanojimas. Šiuo apdovanojimu išreiškiamas solidarumą su visais Ukrainos merais, kurie buvo pagrobti arba kankinami nuo Rusijos invazijos pradžios. Rusijos okupacinės pajėgos šiuo metu nelaisvėje laiko penkis Ukrainos vietos lyderius.

Sesijoje patvirtintos septynios RK narių nuomonės.

Sesijoje dalyvavo Lietuvos delegacijos Regionų komitete vadovas LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Panevėžio rajono  meras Povilas Žagunis, Klaipėdos rajono meras Bronius Marauskas, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas ir Joniškio rajono vicemerė Vaida Aleknavičienė.

 

 

Kategorija:   Naujienos
Atgal