• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybių atsakymas A. Dulkiui: neatsakingi teiginiai atskleidžia pačios sveikatos politikos ir skubotų reformų spragas

Savivaldybių atsakymas A. Dulkiui: neatsakingi teiginiai atskleidžia pačios sveikatos politikos ir skubotų reformų spragas

2023-07-21 0 4659 Views

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pasisakymai apie savivaldos gebėjimus vykdyti savo funkcijas yra neatsakingi ir atskleidžia pačios sveikatos politikos bei skubotai vykdomų reformų spragas.

Taip rašoma šiandien išplatintame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) valdybos viešame laiške A. Dulkiui.

„Savivaldybės, kurių funkcija yra užtikrinti pirminę ir antrinę sveikatos priežiūrą, rūpinasi, kad vietos gyventojus pasiektų kuo daugiau kokybiškų sveikatos paslaugų. Tačiau, kaip Jūs puikiai žinote, sveikatos apsaugos sritis  – kompleksinė, ji apima ir specialistų rengimą bei skaičių, ir skiriamą finansavimą, pagaliau – vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) formuojama politika, kuri pastaraisiais metais nepasižymi nei dideliu nuoseklumu, nei gerai išdiskutuotais siūlymais ar gerėjančia sveikatos paslaugų kokybe bei prieinamumu gyventojams,“ – teigiama laiške.

Savivaldybių vadovai taip pat pabrėžia, kad ne vienerius metus stebima tendencija centralizuoti rajonines ligonines turėtų prasmę tik vienu atveju – jei pagerėtų teikiamų paslaugų kokybė ir prieinamumas. Tačiau šiuo metu vykdoma sveikatos priežiūros įstaigų reforma tik dar kartą įrodo, kad jos prioritetas nėra vidutinių ir mažųjų savivaldybių gyventojų teisė gauti kokybiškas paslaugas vietoje ir laiku, o greičiau galimybė kontroliuoti turint savo galioje dideles reformai skiriamas ES lėšas.

LSA valdybos nariai ministrui primena, kad rajoninės ligoninės savivaldybėms ir jose gyvenantiems žmonės – nepaprastais svarbios, o savivaldybės visomis turimomis galimybėmis ir resursais siekia, kad sveikatos klausimus būtų galima spręsti laiku ir kuo arčiau namų. Ministrui siūloma prisiminti jo paties ne kartą išsakytus teiginius, kad be savivaldybių gebėjimo prisiimti atsakomybę ir efektyviai spręsti vietoje kylančius iššūkius valstybė nebūtų veiksmingai suvaldžiusi ir COVID pandemijos.

„Jūsų kritika visai šalies savivaldai grindžiama vienu konkrečiu atveju, kurio visos aplinkybės savaitės pradžioje Jums nebuvo žinomos. Ar pagal šią logiką, prisiminusi ne vieną SAM ar jos pavaldžiose įstaigose susidariusią sudėtingą ir nevienareikšmišką situaciją, visuomenė turėtų tai vertinti kaip „sisteminį signalą“ ir daryti išvadą, kad ši sritis ministerijai per sudėtinga?“ – klausiame laiške.

Jame tai pat siūloma daugiau laiko ir energijos skirti ne parodomiesiems, o konstruktyviems pokalbiams su savivalda.

„Esame įsitikinę, kad tik dirbant kartu ir girdint vieniems kitus galėsime pasiekti esminių teigiamų pokyčių šalies sveikatos sistemoje. Ne tokių, kurie gražiai atrodo prezentacijose Europos Komisijai, o pokyčių, kuriuos realiai pajustų šalies gyventojai,“ – teigia LSA valdybos nariai.

Kategorija:   Naujienos
Atgal