• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės: maksimalus valstybinės žemės įveiklinimas naudingas visoms visuomenės grupėms

Savivaldybės: maksimalus valstybinės žemės įveiklinimas naudingas visoms visuomenės grupėms

2024-03-18 0 10655 Views

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) ragina kuo skubiau suteikti galimybę savivaldybėms pilnai įveiklinti joms patikėtą valstybinę žemę ir leisti išduoti sutikimus nesuformuotuose žemės sklypuose vykdyti žemės ūkio veiklą.

Seimo savivaldybės prašo inicijuoti Žemės įstatymo papildymą, kuris įteisintų tokią galimybę. Jos savivaldybės neteko nuo šių metų sausio 1 dienos perėmusios patikėjimo teise valdyti valstybės žemę. Savivaldybių teigimu, įvykus žemės reformai, racionalaus žemės naudojimo būtinybė nė kiek nepakito.

„Gavusios valstybės pasitikėjimą valdyti žemę, savivaldybės siekia kuo racionaliau ir efektyviau ją panaudoti. Leidus ūkininkams vystyti veiklą nesuformuotuose sklypuose laimėtų visi – žemė būtų įveiklinta ir prižiūrima, ūkininkai turėtų darbo ir pajamų, o gyventojams nereikėtų gyventi ir dirbti šalia apleistų teritorijų. Tokios galimybės įteisinimas tarnautų įvairioms visuomenės grupėms,“ – teigia LSA viceprezidentė ir Žemės valdymo ir kaimo reikalų komiteto pirmininkė, Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

Įveiklinus nenaudojamą žemę, savivaldybės gautų ir žemės mokestį, kurį būtų galima panaudoti gyventojų reikmėms.

Savivaldybės taip pat atkreipia dėmesį, kad neįveiklinta žemė nenaudinga niekam, o nuogąstavimai, kad neva taip gali būti stabdoma žemės plėtra, yra nepagrįsti – suformuoti žemės sklypams reikalinga nemažai laiko, ūkininkai laikinai ją naudotų tik tiek, kai truktų šie procesai.

Šis klausimas aktualus 103 Lietuvos miestams.

Kategorija:   Naujienos
Atgal