LSA valdyboje nepritarta savivaldybių kontrolierių perdavimui Valstybės kontrolei

2018-03-06 0 1959 Views

Šiandien Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) valdybos posėdyje aptarti mokesčių klausimai, pristatyti verslumo skatinimo gerosios patirties pavyzdžiai savivaldybėse, analizuotas Kultūros ministerijos vykdomas Regionų kultūros modelis ir kiti aktualūs savivaldai klausimai.

Posėdžio metu LSA Valdyba priėmė nutarimą, kuriuo nepritaria Seimo narių siūlomiems Vietos savivaldos įstatymo pakeitimams, kad nuo šių metų liepos 1 dienos savivaldybių kontrolieriai taptų atskaitingi ne savivaldybių taryboms, bet Valstybės kontrolei. Vieningu LSA valdybos nutarimu – tai prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir mažina savivaldybių savarankiškumą.

LSA valdybos nariams Valstybinės mokesčių inspekcijos prie LR Finansų ministerijos (VMI) atstovai pristatė verslo liudijimų išdavimų tvarką savivaldybėse, aptarė tarifų ir lengvatų pokyčius šiais metais. Taip pat posėdžio dalyvius supažindino su naujai įsigaliojusiais Energetikos įstatymo pakeitimais pagal kuriuos asmenys, turintys leidimus verstis didmenine prekyba nefasuotais naftos produktais turi pateikti mokestinių prievolių įvykdymo užtikrinimą garantuojančias finansines garantijas.

VMI atstovai pasidžiaugė glaudžiu VMI ir savivaldybių bendradarbiavimu.

Posėdžio metu VšĮ „Versli Lietuva“ projektų vadovė Eglė Stebulienė aptarė verslumo skatinimo geruosius pavyzdžius savivaldybėse. Praėjusiais metais VšĮ „Versli Lietuva“ atlikus verslininkų apklausą paaiškėjo, kad verslininkams trūksta konkrečios informacijos apie galimą paramą verslui. Taip pat jų netenkina ganėtinai sudėtingos biurokratinės procedūros. Verslo atstovai iki šiol negali pateikti prašymų paramai gauti elektroniniu būdu, o daugumoje savivaldybių dar nėra galimybės priimti dokumentų pasirašytų elektroniniu parašu.

Pasak E. Stebulienės, savivaldybės, teikiančios paramą verslui, turėtų siekti, kad ši parama taptų kuo lengviau ir paprasčiau prieinama verslininkui.

Posėdyje dalyvavusi Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė LSA valdybos nariams pristatė Regionų kultūros tarybos modelį, kurio pagrindinis tikslas – regionų savitumo ugdymas bei kūrybinių iniciatyvų ir kūrybinės raiškos įvairovės skatinimas. Šiuo modeliu siekiama aktyvinti bendruomenių įsitraukimą į vietos kultūros procesus, gerinti teikiamų projektų ir renginių kokybę, taip pat į sprendimus dėl projektų finansavimo įtraukti vietos bendruomenes, kūrėjus ir savivaldos institucijas.

Planuojama, kad prie Kultūros tarybos atsiras dešimt Regioninių kultūros tarybų ir jos bus savotiškos ekspertinės grupės sudarytos to regiono kultūriniams projektams finansuoti.

Taip pat LSA Valdybos posėdyje buvo priimtas nutarimas patvirtinti LSA deleguotus narius į Regionines architektūros tarybas bei aptarti kiti aktualūs administraciniai klausimai.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal