Šilumos supirkimo tvarkos pasikeitimai

2018-03-07 0 1507 Views

Po ilgo derinimo proceso, Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) patvirtinus, nuo šių metų gruodžio 20 dienos šilumos supirkimo aukcionas ateinantiems metams jau bus organizuojamas pagal naują tvarką.
Lietuvos savivaldybių asociacija kategoriškai nesutiko su naujais pakeitimais dėl galimų neigiamų padarinių centralizuotam šilumos tiekimui ilgalaikiu laikotarpiu, sąlygų nelygiavertės konkurencijos sukūrimui ir pajamų perdavimui pelno siekiančiam privačiam sektoriui, tačiau į LSA pastabas atsižvelgta nebuvo.
Naujos redakcijos Šilumos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų tvarkos ir sąlygų aprašas, taip pat Šilumos kainų nustatymo metodikos bei Vidutinės biokuro kainos nustatymo tvarkos ir sąlygų aprašo pakeitimai įsigalios 2018 m. gruodžio 1 dieną.
Šie pakeitimai palies 18 savivaldybių ir 12 centralizuoto šildymo tiekėjų, kurių sistemose veikia nepriklausomi šilumos gamintojai (NŠG).
Šilumos tiekėjai dalyvaus šilumos supirkimo aukcione tokiomis pat sąlygomis kaip ir NŠG. Aukciono laimėtojas bus efektyviausias šilumos gamintojas, pasiūlęs šilumą už mažiausią kainą ( t. y. gyventojams bus tiekiama šiluma pagaminta efektyviausio gamybos įrenginio).
Reguliuojamiems šilumos tiekėjams bus nustatoma ne konkreti šilumos gamybos kainos dedamoji, o bendras pajamų lygis konkretiems metams. Todėl rinkos dalyviai atskirais mėnesiais galės lanksčiau priimti ekonominius sprendimus, dalyvaujant aukcione.
Šiuo metu Lietuvoje veikia 42 nepriklausomi šilumos gamintojai, iš kurių 18 yra nereguliuojamų. Daugiausia NŠG yra Kaune (viso -11), Klaipėdoje (6) ir Vilniuje (5).

Kategorija:   Naujienos
Atgal