LSA Valdyboje – apie kritinę pakuočių atliekų tvarkymo situaciją šalyje

2019-01-22 0 1514 Views

Šiandien vyko Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos posėdis, kuriame aptarti pakuočių atliekų tvarkymo, energetikos, savivaldybių valdomo turto perdavimo, jaunimo verslumo ugdymo ir kiti aktualūs klausimai.

LSA patarėja aplinkos ir energetikos klausimais Agnė Kazlauskienė Valdybos nariams ir posėdžio svečiams pristatė esamą kritinę pakuočių atliekų tvarkymo situaciją šalyje.

Nuo 2018 metų pradėjo veikti Aplinkos ministerijos valdoma elektroninė, vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema – GPAIS. Ši sistema turėjo būti patogi ir naudinga priemonė informacijos apie susidarančių ir sutvarkomų atliekų srautus valdymui, taip pat pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų išrašymui. Tačiau GPAIS iki šiol – tinkamai neveikia.

„Tuo besinaudodamos pakuočių tvarkymo organizacijos, neapmoka pakuočių atliekų tvarkytojų patirtų išlaidų už suteiktas paslaugas. Vien savivaldybių komunalinėms įmonėms organizacijos yra įsiskolinusios virš 1,5 mln. Eurų. Didžiojoje dalyje Lietuvos savivaldybių teritorijų dėl įmonių apyvartinių lėšų trūkumo bet kurią dieną gali būti nutrauktas pakuočių atliekų rūšiuojamasis surinkimas”, – teigė A. Kazlauskienė.

Posėdyje viešėjęs Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas Valdybos nariams pristatė koks vaidmuo tenka savivaldybėms, įgyvendinant Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos priemones. Pranešėjas aptarė valstybės strateginius energetikos tikslus, jų įgyvendinimą, pagrindinius iššūkius bei itin svarbų tame savivaldybių vaidmenį. Ateities prioritetai – tai atsinaujinančios energetikos plėtra, energetinių bendruomenių kūrimas, efektyvus ir netaršus šilumos ūkis, viešųjų pastatų ir gatvių apšvietimo atnaujinimas, taupus ir mažai taršus transportas.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos atstovas LSA Valdybos nariams pristatė Lietuvos automobilių kelių direkcijos inicijuojamo savivaldybių nuosavybės teise valdomo turto perdavimo valstybės nuosavybei klausimą. Kelių direkcija išsakė savo siūlymą, kad šaligatviai, esantys prie valstybinės reikšmės kelių, ir visa jų priežiūra tektų ne savivaldybei, o Kelių direkcijai.

Taip pat LSA valdybos posėdžio metu aptarti jaunimo verslumo ugdymo, kultūros ir kiti aktualūs savivaldai klausimai.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal