LSA naujus alkoholio prekybos ribojimus prašo palikti savivaldybėms

2019-09-03 0 1551 Views

Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) pritaria Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) pozicijai dėl naujų alkoholio prekybos ribojimų ir ragina keisti LR Alkoholio kontrolės įstatymą. LSA kviečia įstatymų leidėjus labiau pasitikėti savivalda.
2020 m. sausio 1 d. Lietuvoje pradės galioti nauji ribojimai, kurie draus prekiauti alkoholiniais gėrimais lauko terasose, jei šios nuo stacionarių kavinių nutolusios daugiau kaip 40 metrų, taip pat paplūdimiuose, paviljonuose, tik sezono metu veikiančiose kavinėse.
LVRA pastebi, kad tokie ribojimai ženkliai nesumažins prekybos vietų skaičiaus, tačiau privers užsidaryti populiarias lauko terasas sostinės Bernardinų sode, Vokiečių gatvėje, Rotušės aikštėje. Lauko kavinių nebeliks Kaune, kitų didmiesčių senamiesčiuose: „Alkoholio vartojimo kultūra keisis neigiama linkme – grįšime į sovietmetį, kai vandens telkinių smėlėtos pakrantės būdavo prismaigstytos alaus butelių“.
„Pritariame LVRA argumentams ir manome, kad nauji draudimai yra pertekliniai. Norėtųsi, kad įstatymų leidėjai labiau pasitikėtų savivaldybėmis – paliktų galimybę joms pačioms spręsti, kur ir kokios lauko terasos gali dirbti, o kurias vietas galbūt reikėtų riboti. Tai ypač aktualu mūsų kurortams, turistų lankomiems miestams“, – sako LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.
Šiuo metu lauko terasose prekiauti silpnais alkoholiniais gėrimais iki 22 proc. galima su sezonine alkoholio licencija. Šias lauko prekybos vietas nustato savivaldybių tarybos. Nuo 2020 m. sausio 1 d. sezoninės alkoholio licencijos būtų naikinamos.
„Nėra didelio skirtumo 40 ar 30 metrų terasa nutolusi nuo kavinės. Svarbiau, kaip elgiasi tokios įstaigos klientai, ar nėra pažeidžiama viešoji tvarka. Pažeidimus fiksuoja policijos pareigūnai ir savivaldybių viešosios tvarkos skyriai, kurie perduoda informaciją savivaldybių taryboms ir šios priima sprendimus“, – sako M. Sinkevičius.
LSA siūlo nenaikinti sezoninių alkoholio licencijų ir leisti laiko terasoms, paviljonams ir paplūdimių kavinėms prekiauti silpnais (iki 22 proc.) alkoholiniais gėrimais be atstumo nustatymo, o teisę riboti prekybą alkoholiu palikti savivaldybių taryboms.

Kategorija:   Naujienos, Pranešimai spaudai
Atgal