Regionų komitete ginamos Lietuvos žemdirbių teisės į vienodas išmokas

2012-02-21 0 1024 Views

Laiške Prancūzijos Overnės regiono vadovui ir buvusiam Prancūzijos žemės ūkio ministrui R.Souchonui, LSA viceprezidentas pabrėžia, kad Lietuvos žemdirbiai nuo 2004-ųjų metų, Lietuvai įstojus į ES, tapo vieningos ES rinkos dalyviais, todėl svarbu kuo greičiau užtikrinti, jog jie ir kitų Baltijos šalių ūkininkai toje rinkoje nebūtų diskriminuojami ir dirbtų pagal visiems vienodas sąlygas. Nors R.Souchonas savo pirminiame darbo dokumente kritikuoja EK pateiktą paramos perskirstymo schemą 2014-2020 metais bei tai, kad EK nori atidėti tiesioginių išmokų suvienodinimą dar tolimesniam finansiniam periodui 2021 – 2028, pranešėjas vis dėlto siūlo į RK nuomonės projektą įtraukti nuostatą, jog visiškas paramos suvienodinimas Europos mastu būtų pasiektas tik 2024 m.

A.Vrubliausiko teigimu, toks pasiūlymas yra visiškai nepriimtinas Lietuvos ir kitų Baltijos šalių žemdirbiams, kurių išmokos iki šiol yra pačios mažiausios ES. “Mūsų šalims jau buvo taikytas pereinamasis laikotarpis, nuo 2004-ųjų, tad jau beveik dešimt Lietuvos ūkininkai priversti konkuruoti rinkoje nelygiomis sąlygomis. Todėl neteisinga dar kartą taikyti tokį ilgą pereinamąjį laikotarpį. Naująjį Bendros žemės ūkio politikos etapą nuo 2014 m. Lietuva ir kitos Baltijos šalys turėtų pradėti gaudamos ES tiesioginių išmokų vidurkį“, – laiške rašo RK Lietuvos delegacijos narys.

A.Vrubliauskas Overnės regiono vadovui taip pat išsiuntė Baltijos šalių žemės ūkio ministrų bei nevyriausybinių žemdirbių organizacijų atstovų praėjusį mėnesį pasirašytą deklaraciją dėl Bendros žemės ūkio politikos reformos po 2013 m.

Pirmasis nuomonės priėmimas RK specializuotoje komisijoje, kuri atsakinga už BŽŪP, numatytas 26 d.

Atgal