• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA komitetas svarstė žemės mokesčio bei pasėlių deklaravimo aktualijas
20120111 komitetas1

LSA komitetas svarstė žemės mokesčio bei pasėlių deklaravimo aktualijas

2012-01-11 0 985 Views

Komietui pirmininkauja V.Pozingis

Šilutės rajono mero Virgilijaus Pozingio vadovaujamo komiteto nariams buvo pristatytos topografinių planų pildymo bei kaupimo savivaldybėse problemos. Nustatyti įvairių teisės aktų, reglamentuojančių savivaldybių veiklą šioje srityje, tarpusavio neatitikimai, o tai trukdo savivaldybėms kaupti kokybiškus erdvinius topografinius duomenis ir juos panaudoti savo veikloje. LSA komitetas nusprendė siūlyti Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) inicijuoti vieningos erdvinės informacinės sistemos parengimą ir paruošti darbo su ja metodologiją.

Komitete taip pat vyko diskusijos dėl keičiamo žemės apmokestinimo principo. Žemės mokesčio įstatymo pakeitimas įsigalios 2013 m. sausio 1 d. Įstatymu keičiamas žemės apmokestinimo principas ir pereinama nuo žemės apmokestinimo priklausomai nuo jos našumo prie apmokestinimo priklausomai nuo jos rinkos vertės. Žemės vertinimą, naudojant masinio žemės vertinimo būdą, atliktų turto vertinimo įmonės. Jis būtų atliekamas pagal parengtus žemės verčių zonų žemėlapius ir žemės sklypo vidutinės rinkos vertės nustatymo modelius, o sprendimus dėl apleistos žemės apmokestinimo tarifo nustatymo ar dėl individualių lengvatų priimtų konkrečios savivaldybės.

20120111 komitetas2
Į klausimus atsako ŽŪM atstovas Audrius Petkevičius

Be to, savivaldybės 2013 m. gali gauti mažiau savarankiškų pajamų, nes iš jų bus paimta gyventojų pajamų mokesčio dalis (procentas), kurios suma gali būti didesnė nei savivaldybei teks žemės mokesčio įplaukų. Todėl savivaldybių atstovai išreiškė susirūpinimą, ar Finansų ministerija tęsės žodinius pažadus, kad nuo 2013 metų dėl galimo pajamų padidėjimo iš žemės mokesčio, apskaičiuoto nuo rinkos vertės, nebus sumažinta gyventojų pajamų mokesčio dalis, tenkanti visų savivaldybių biudžetams.

20120111 komitetas3 Kalba Varėnos savivaldybės atstovas Jonas Kalanta

Komiteto nariai aptarė ir žemės ūkio naudmenų bei pasėlių plotų deklaravimo administravimo darbus savivaldybėse 2012 metais. Buvo atkreiptas dėmesys, kad artimiausiu metu gali būti derinami taisyklių projektai, kuriais bus reglamentuotos 2012 metų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotų deklaravimo darbai ir procedūros savivaldybių žemės ūkio skyriuose ir seniūnijose. Posėdyje dalyvavusiems Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras ir ŽŪM atstovams buvo pristatytos problemos, su kuriomis susidūrė savivaldybės praėjusiais metais administruojant pasėlių deklaravimą, ir pateikti siūlymai tobulinti taisykles.

Kategorija:   Naujienos
Atgal