LSA įtikino Vyriausybę dėl sodininkų bendrijų kelių

2012-01-12 0 888 Views

Šis įstatymas Seime svarstomas jau beveik metus.
 
LSA ne kartą konstatavo, kad įstatymo projekto nuostatų įgyvendinimas susijęs su papildomu lėšų poreikiu, ir priminė Konstitucinio Teismo nutarimus, pažyminčius, kad „valstybės biudžete turi būti numatytos lėšos (savivaldybių pajamos ir jų šaltiniai), kurių reikia, kad būtų užtikrintas visavertis savivaldos funkcionavimas, įgyvendinamos savivaldybių funkcijos“. LSA pabrėžia, kad negali būti sukurta tokia teisinė situacija, kai priimamas įstatymas arba kitas teisės aktas, kuriam įgyvendinti reikia lėšų, o jos neskiriamos arba jų skiriama nepakankamai.
 
Preliminariais skaičiavimais, šalies vietinių kelių ilgis yra apie 60 tūkst. kilometrų, o sodininkų bendrijų vidaus kelių – apie 15 tūkst. kilometrų. Šiuo metu galiojantis Sodininkų bendrijų įstatymas įpareigoja savivaldybes perimti ir tvarkyti sodininkų bendrijų kelius, tačiau lėšų tvarkymui nenumatyta. Todėl, LSA nuomone, papildomų lėšų skyrimo klausimas turės būti svarstomas artimiausioje ateityje.
 
Vyriausybė Seimui taip pat siūlo įstatymo projekte numatyti sodininkų bendrijų vidaus kelių perdavimo tvarką. Šis siūlymas taip pat inicijuotas LSA.

Kategorija:   Naujienos
Atgal