• Pirmas
  • Naujienos
  • Kišiniove aptartos ES vietos ir regionų valdžių ryšių su rytinėmis kaimynėmis perspektyvos
bendra600

Kišiniove aptartos ES vietos ir regionų valdžių ryšių su rytinėmis kaimynėmis perspektyvos

2012-09-18 0 755 Views

Konferencijoje kalbėta apie Moldovos vietos savivaldos skiriamą didelį dėmesį Europos integracijos procesui bei su juo siejamas viltis modernizuojant šią šalį, pristatyti žingsniai stiprinti Moldovos vietos savivaldą stambinant savivaldybes, plėtojant administracinę ir mokestinę decentralizaciją, sudarant realias galimybes ir motyvaciją savivaldybėms aktyviai veikti pritraukiant investicijas.

Konferencijos metu taip pat buvo pristatytas ir ES Regionų komiteto užsakytos studijos apie CORLEAP veiką ir jos perspektyvas projektas. Jungtinės Karalystės ekspertų vadovaujamame tyrime šios konferencijos vaidmuo įvardijamas kaip strateginio mąstytojo (ilgalaikių decentralizacijos perspektyvų įvardijimas), tinkamu laiku įsitraukiančio partnerio (pakankama pagalba vietos ir regionų savivaldai tinkamu metu), patyrusio advokato (partnerių valstybių ir pačios konferencijos pasiekimų pristatymas visuomenei) ir aktyvaus palaikytojo (moralinė, politinė ir ekspertinė parama reformoms).

Zagunis600
P.Žagunis

Renginyje savo nuostatas dėl šios studijos pristatė ir valstybių partnerių vietos ir regionų savivaldos delegatai. Armėnijos atstovas pateikė siūlymą pamėginti apskaičiuoti vietos savivaldos finansavimo pakankamumo klausimą bei išreiškė savo nepasitenkinimą mėginimais į šią analizę įtraukti Turkiją. Savo nepasitenkinimą neigiamu šalies politinių režimų įvertinimu pabrėžė Azerbaidžano bei Baltarusijos atstovai.

Konferencijoje taip pat buvo aptartas pilietinės visuomenės vaidmuo, fiskalinės decentralizacijos procesų eiga Europoje, glaudesnio darbo su kitais partneriais galimybės.

ES Rytų partnerystės politika apima šešias rytines kaimynes – Armėniją, Azerbaidžaną, Baltarusiją, Gruziją, Moldovą, Rusiją ir Ukrainą. CORLEAP struktūrą sudaro keturios teminės platformos, kurių rėmuose yra svarstomos bendradarbiavimo aktualijos, tai – „Demokratija, geras valdymas ir stabilumas“,  „ Ekonominė integracija ir konvergencija su ES politikos kryptimis“, „Energetinis saugumas“ ir „Žmogiškieji  ryšiai“.

Pavirzis600
G.Paviržis (dešinėje)

CORLEAP nariai yra apie keturios dešimtys vietos ir regionų valdžių atstovų iš Rytų partnerystės šalių bei ES Regionų Komiteto. Lietuvai konferencijoje atstovauja Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis ir Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Gediminas Paviržis.

Kategorija:   Naujienos
Atgal