100114-1

LSA ir aplinkos ministro nuomonės sutapo

2013-01-14 0 751 Views

Sausio 14 d., antradienį, Aplinkos ministerijoje vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovų ir ministro V. Mazuronio susitikime buvo aptarti trys pagrindiniai savivaldybėms rūpintys klausimai – geriamojo vandens tiekimas, nuotekų ir atliekų tvarkymas ir daugiabučių namų modernizavimas.

   130114-5   130114-7

Svarbiausia savivaldybių pareiga yra užtikrinti, kad gyventojai gautų kokybės reikalavimus atitinkančią geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugą.LSA visada laikėsi pozicijos nepritarti siūlymui naikinti savivaldybių pareigą nustatyti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainas, jų nustatymą paliekant tik Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK). Geriamojo vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas yra viešoji paslauga, už kurios teikimą pradedant paslaugos teikimo organizavimu baigiant kainos nustatymu turi būti atsakingos vietos savivaldos institucijos.

130114-2   130114-4   130114-3

2012 m. gruodžio 13 d. Seimo patvirtintoje Vyriausybės programoje numatyta didinti savivaldos gebėjimus savarankiškai atlikti jai pavestas funkcijas bei mažinant valstybės kišimąsi. Atsakydamas į savivaldybių keliamą klausimą, kaip minėta Vyriausybės programos nuostata bus užtikrinama vandentvarkos sektoriuje ir kokia būtų Aplinkos ministro pozicija dėl geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainų nustatymo, V. Mazuronis atsakė, kad savivaldybės turi turėti galimybę ir teisę nustatyti kainas, bet VKEKK turi turėti įrankius kontroliuoti. „Taip būtų teisingiau. Šiandien yra priešingai – kainas nustato komisija, o savivaldybės jeigu nesutinka, gali skųsti teismui.” Ministras pritarė ir LSA nuomonei dėl vandentvarkos įmonių stambinimo iki 60 įmonių t.y. viena savivaldybė – viena įmonė. Stambinti reikia dėl kokybės, o ne mechaniškai.
Ministras juokavo, kad, turbūt, ne prieš gerą, kad visais – ir atliekų tvarkymo, ir daugiabučių modernizavimo kausimais jo ir LSA nuomonė sutampa. „Lauksime konkrečių savivaldybininkų pasiūlymų ir ieškosim protingų sprendimų. Tikiuosi, – sakė ministras, skubėdamas į kitą susitikimą Vyriausybėje, – kad tokie, kaip šios dienos bendri susitikimai taps nuolatiniais”.
Susitikime su aplinkos ministru V. Mazuroniu savivaldybėms atstovavo LSA  prezidentas, Druskininkų meras R. Malinauskas, Kauno miesto savivaldybės meras A. Kupčinskas, Elektrėnų savivaldybės meras K. Vaitukaitis, Pagėgių savivaldybės meras V. Komskis, Utenos rajono savivaldybės meras A. Katinas, LSA direktorė R. Žakaitienė, patarėja aplinkos ir energetikos klausimais I. Andriulaitytė.

Kategorija:   Naujienos
Atgal