• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA lankėsi Suomijos vietos ir regionų valdžių sąjungos atstovai
2013.05.08-4suomiai

LSA lankėsi Suomijos vietos ir regionų valdžių sąjungos atstovai

2013-05-13 0 699 Views

Tokias išvadas buvo galima padaryti po trečiadienį įvykusios Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorės Romos Žakaitienės ir naujojo Suomijos vietos ir regionų valdžių sąjungos (suom. Kuntaliitto, šved. Kommunförbundet) generalinio direktoriaus Kario-Pekos Meki-Lohiluomos (Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma) susitikimo. Naujai paskirtas šios, visas Suomijos savivaldybes bei regionus vienijančios, organizacijos administracijos vadovas, šiuo metu aktyviai dalyvauja šalyje vykstančiose diskusijose dėl subnacionalinio lygmens valdymo tobulinimo ir siekia apsilankyti kaimyninėse bei kitose, panašius klausimus sprendžiančiose šalyse. Susitikime taip pat dalyvavęs šios organizacijos tarptautinių ryšių padalinio direktorius Heikki Telakivi itin palankiai įvertino dvišalius asociacijų ryšius bei susiklosčiusią bendradarbiavimo tarptautiniu lygmeniu praktiką.

Susitikimo LSA metu svečiai iš Suomijos domėjosi vietos savivaldos finansų, santykių su centrinės valdžios institucijomis, švietimo, socialinių ir sveikatos apsaugos paslaugų organizavimo ir kitomis vietos savivaldos kompetencijų aktualijomis.

Svečiai taip pat su vidaus reikalų ministerijos atstovais aptarė regioninės politikos formavimo ir įgyvendinimo aktualijas. Pastaruoju aspektu Suomijos modelis, numatantis iš savivaldybių tarybų narių formuojamas regionų tarybas bei, šalies savivaldybių nuomone, nepakankamas jų funkcijas, daug kuo artimas lietuviškajam, todėl tiek Lietuvos centrinė valdžia, tiek vietos savivalda galėtų pasisemti daug naudingų žinių iš gerosios ir blogosios suomių patirties.

Lietuvos ir Suomijos savivaldybių asociacijos jau daug metų glaudžiai bendradarbiauja tiek palaikydamos dvišalius ryšius, įgyvendindamos tarptautinių donorų finansuojamus projektus, tiek ir tarptautinėse organizacijose – pavyzdžiui visų Europos Sąjungos ir daugelio kaimyninių valstybių vietos ir regionų valdžių asociacijas vienijančioje Europos savivaldybių ir regionų taryboje, abiejų šalių savivaldybių politikai itin glaudžiai dirba Europos Tarybos Vietos ir Regionų valdžių kongrese veikiančioje Šiaurės ir Baltijos šalių grupėje.

Kategorija:   Naujienos
Atgal