• Pirmas
  • Naujienos
  • Lietuvos savivaldybių patirtimi darnaus energetikos vystymo klausimais dalinamės su Centrine Azija

Lietuvos savivaldybių patirtimi darnaus energetikos vystymo klausimais dalinamės su Centrine Azija

2013-07-04 0 724 Views

Merų paktas – tai plataus masto Europos judėjimas, kuriame dalyvauja vietos ir regionų valdžios institucijos, savanoriškai įsipareigojusios savo teritorijose didinti energijos vartojimo efektyvumą ir atsinaujinančios energijos išteklių naudojimą. Vykdydami šį įsipareigojimą Pakto signatarai užsibrėžia ne tik pasikeisti, bet ir viršyti Europos sąjungos nustatytą tikslą iki 2020 m. sumažinti CO2 išmetimus 20 proc.

Šis judėjimas pastaruoju metu įgauna vis didesnį pagreitį: vis daugiau Europos savivaldybių, nuo mažų miestelių iki didžiausių miestų, jungiasi prie šios iniciatyvos. Paskutiniais Merų pakto biuro duomenimis šiandien Merų pakto signatarų skaičius siekia beveik 5 tūkst. (4633).

Lietuvos savivaldybės taip pat gana aktyviai jungiasi prie šios europinės iniciatyvos. Pirmosios savivaldybės Merų pakto įsipareigojimus pasirašė 2009 metais. Šiuo metu prie pakto veiklos yra prisijungusios 15 savivaldybių. Procentine išraiška, tai sudaro apie 25 procentus visų Lietuvos savivaldybių. LSA direktorės R. Žakaitienės nuomone, tai labai neblogas rezultatas, rodantis, jog mūsų savivaldybės nėra abejingos klimato kaitai, efektyviam energijos vartojimui, atsinaujinančių energijos išteklų plėtrai bei darniam energetikos planavimui.

Kategorija:   Naujienos
Atgal