• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės pasirengusios leisti žmonėms išsipirkti iš jų nuomojamus butus
keys-alamy 1931210i

Savivaldybės pasirengusios leisti žmonėms išsipirkti iš jų nuomojamus butus

2014-09-23 0 930 Views

Savivaldybėse šiuo metu socialinio būsto laukia daugiau nei 32 tūkstančiai tokią teisę turinčių šeimų. Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) duomenimis, kasmet savivaldybės socialiniu būstu pajėgios aprūpinti tik apie 850 -1000 šeimų bei asmenų, tai yra – apie 3 procentus laukiančiųjų.
„Vienas iš efektyviausių būdų gerinti socialinių būstų laukiančių šeimų situaciją yra įteisinti galimybę gyventojams išsipirkti iki 2003 m. neišpirktus butus. Už juos gautas lėšas savivaldybės galėtų panaudoti savivaldybių socialinio būsto plėtrai ir realiai mažinti socialinio būsto laukiančiųjų eilę,” teigia LSA direktorė Roma Žakaitienė.

Pasak jos, šalies savivaldybės gyventojams šiuo metu nuomoja 12481 tokių neišpirktų butų, kuriems netaikomos socialinio būsto nuomos sąlygos. Dauguma šių žmonių norėtų nepriklausyti nuo savivaldybės ir turėti nuosavą būstą, o savivaldybės nebeturėtų prievolės šiuos butus išlaikyti.
Naujajame įstatymo projekte numatyta ir kita svarbi naujovė, turinti iš esmės pagerinti apsirūpinimą būstu – žmonėms bus teikiama būsto nuomos mokesčio kompensacija. Tai suteiks galimybę žmonėms nuomotis būstą rinkos kaina, leis laisviau pasirinkti patogiausią vietą bei sąlygas, o valstybė kompensuos dalį nuomos mokesčio.

Socialinio būsto poreikis savivaldybėse didėja – kasmet laukiančiųjų eilę papildo daugiau nei 1600 asmenų. Mažas pajamas gaunantys asmenys kai kuriose savivaldybėse socialinio būsto turi laukti 20 ar net 30 metų.

Teisę į socialinį būstą turi daugiavaikės šeimos, našlaičiai, jaunos šeimos, be tėvų globos likę asmenys, neįgalūs asmenys, jaunos šeimos ir kiti mažas pajamas turintys asmenys.

Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo projektas rugsėjo 24 d. (trečiadienį) bus svarstomas LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete.

Kategorija:   Naujienos
Atgal