• Pirmas
  • Naujienos
  • Bus renkama, kurioje savivaldybėje atviriausiai atsiskaitoma gyventojams už investuotas ES lėšas
jonvabaliai

Bus renkama, kurioje savivaldybėje atviriausiai atsiskaitoma gyventojams už investuotas ES lėšas

2015-04-24 0 983 Views

Konkursą inicijuoja skaidrumo iniciatyva „Jonvabaliai“ ir Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA).

Konkurse norintys dalyvauti projektų vykdytojai turi prisijungti prie skaidrumo iniciatyvos „Jonvabaliai“ ir pildydami skaidrumo deklaracijas papasakoti, kaip panaudojo ES pinigus. Gegužės 8 d. bus suskaičiuota, kurioje savivaldybėje už vykdomus ES finansuojamus projektus gyventojams atsiskaityta atviriausiai.

LSA direktorė Roma Žakaitienė teigia, jog ES investicijos suteikia galimybę kurti saugesnę, kokybiškesnę ir patrauklesnę aplinką įvairiose srityse. Tiesa, gavę investicijas projektų vykdytojai susiduria ir su atsakomybe jas tinkamai panaudoti bei užtikrinti įgyvendinamų projektų skaidrumą. „Skaidrumas, visų pirma, reiškia atvirą, suprantamą ir aiškią informaciją. Antra – įsiklausymą į gyventojų nuomonę bei naudingiausių sprendimų ieškojimą kartu. Tikimės, kad atvirai papasakoję apie savo vykdomus projektus jų vykdytojai prisidės prie didesnio skaidrumo kūrimo“, – teigia R. Žakaitienė.

Dalyvavimas iniciatyvoje yra savanoriškas. Užsiregistravę tinklalapyje www.jonvabaliai.lt projektų vykdytojai patys pasirenka, kiek informacijos nori pateikti. Iš viso yra trys skaidrumo deklaracijos, kurios skiriasi prašomos informacijos išsamumu. Kuo daugiau deklaracijų užpildoma, tuo daugiau skaidrumo jonvabalių projektui skiriama. Skaičiuojama, kad, turint visą informaciją, užsiregistruoti ir užpildyti deklaracijas užtrunka apie pusvalandį. Su visa projektų vykdytojų pateikta informacija tinklalapyje lengvai gali susipažinti bet kuris gyventojas.

Dalyvauti konkurse kviečiamos ne tik savivaldybių administracijos, bet ir kitos organizacijos, kurios vykdo ES lėšomis finansuojamus projektus. Bus vertinama, už kiek projektų iš viso atsiskaityta konkrečioje savivaldybėje.

„50 proc. svorio vertinime turės projektų registravimo aktyvumas – bus skaičiuojama, kokią procentinę dalį sudaro iniciatyvoje užregistruoti projektai nuo visų savivaldybės teritorijoje įgyvendintų projektų, finansuotų ES struktūrinių fondų lėšomis. Likusius 50 proc. sudarys vertinimas, kaip išsamiai projektų vykdytojai papasakos apie save, tai yra, bus skaičiuojamas vidutinis savivaldybės teritorijoje surinktų jonvabalių skaičius vienam jos projektui“, – pasakoja vienas iš iniciatyvos „Jonvabaliai“ steigėjų asociacijos „Žinių ekonomikos forumas“ analitikas Arminas Varanauskas. Į vertinimą bus įtraukiami ir anksčiau prie iniciatyvos prisijungę 240 projektų.

Konkursą nugalėjusios savivaldybės atstovui televizijos laidoje bus įteiktas diplomas, rezultatai paviešinti LSA ir Jonvabalių interneto svetainėse bei žiniasklaidos priemonėse.

Konkurso nuostatus galite rasti čia.

Daugiau informacijos teirautis: Živilė Kaminskienė, e. paštas zivile@icbaltic.lt, tel. (8 5) 278 84 91.

Kategorija:   Naujienos
Atgal