• Pirmas
  • Naujienos
  • Tiesiogiai pirmą kartą Lietuvoje išrinkti merai susitiko su Prezidente
lrpbendras

Tiesiogiai pirmą kartą Lietuvoje išrinkti merai susitiko su Prezidente

2015-04-27 0 1359 Views

Šalies vadovė teigė, jog būti išrinktiems tiesiogiai yra ir garbė, ir didžiulė atsakomybė prieš žmones, bei palinkėjo merams priprasti prie viešumo ir kritikos.

Pasak Prezidentės, viena svarbiausių užduočių, kurią turės spręsti naujai išrinkti merai – skolų sumažinimas ir atsakingas finansų valdymas. D.Grybauskaitės teigimu, skolos mažinimui būtina efektyviau ir racionaliau išnaudoti turimus resursus ir skaidriai valdyti savivaldybei priklausančias įmones.

Prezidentė paragino naujus savivaldybių vadovus atsakingai skirstyti socialinę paramą ir lėšas skirti tiems žmonėms, kuriems labiausiai reikia pagalbos.

Susitikime Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Ričardas Malinauskas pasidžiaugė, kad LSA nuo 1998 metų keliamas tiesioginių merų rinkimų klausimas pagaliau buvo įteisintas, ir padėkojo šalies vadovei už palaikymą įgyvendinant šį siekį.

LRPsale2

R.Malinauskas taip pat pažymėjo, jog savivaldybės jaučia daugiau pasitikėjimo iš Prezidentūros, ministerijų bei kitų valstybinių įstaigų ir džiaugiasi pastaraisiais metais priimtais įstatymais, leidžiančiais kai kuriuos dalykus savivaldybėms spręsti savarankiškiau.

„Remdamasis daugelio metų darbo savivaldoje praktika galiu pasakyti, jog savivaldybės susitvarko su naujais joms pavestais dalykais,“- teigė LSA prezidentas.

Jis taip pat akcentavo savivaldybių norą turėti daugiau įtakos sprendžiant bedarbystės klausimą, ypač aktualų visoje šalyje.

Kalbėdamas apie savivaldybių skolas LSA prezidentas pabrėžė, jog savivaldybės nebūtų galėjusios įsisavinti Europos Sąjungos (ES) lėšų jeigu nebūtų skolinusios. Jis taip pat priminė, jog po 2008-ųjų milijonais litų sumažinti savivaldybių biudžetai tokie ir liko, tuo tarpu valstybės biudžetas jau pasiekė ankstesnį lygį.

Susitikime LSA viceprezidentas Algirdas Vrubliauskas atkreipė dėmesį į globos įstaigų tinklo problemas. Pasak mero, reikalingas pertvarkos planas, skirtingas stebėsenos taikymas atsižvelgiant į skirtingus (valstybės ar savivaldybės) finansavimo šaltinius, didesnė globos pašalpa bei supaprastinta vaiko įsivaikinimo sistema.

LRPsale

Susitikime su Prezidente šalies merai akcentavo ir darbo vietų kūrimo, visuomenės integravimo į krašto apsaugą, šilumos ūkio, bendradarbiavimo su valstybės institucijomis, tiesioginių seniūnų rinkimų klausimus. Komentuodamas pastarąją iniciatyvą Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas pabrėžė, jog šis klausimas sudėtingesnis nei tiesioginiai merų rinkimai, nes kol kas nebuvo pakankamai diskusijų, ar Lietuvoje reikalinga dar viena savivaldos pakopa.

Prezidentė taip pat priminė, jog po dviejų metų bus švenčiamas Valstybės šimtmetis bei paragino savivaldybės iš anksto tam rengtis įtraukiant gyventojus ir skatinant jų pasididžiavimą savo šalimi.

Merai taip pat susitiko su Vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, kuris pristatė ministerijos prioritetus ir artimiausius darbus kartu su savivaldybėmis. Didžiausias dėmesys susitikime buvo skirtas regioninei politikai įgyvendinant 2014-2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programą.

susitikimas VRM                    susitikimas VRM2

Šiemet pirmą kartą Lietuvos istorijoje vykusiuose tiesioginiuose merų rinkimuose išrinkti 24 nauji ir perrinkti 33 buvę savivaldybių vadovai.

 

LR Prezidentūros ir VRM nuotraukos

Kategorija:   Naujienos
Atgal