• Pirmas
  • Naujienos
  • RK nariai: vietos valdžios atstovai turi tiesiogiai dalyvauti migracijos politikoje
CIVEX 600

RK nariai: vietos valdžios atstovai turi tiesiogiai dalyvauti migracijos politikoje

2015-09-17 0 965 Views

 Europos šalių vietos valdžios atstovai didelį dėmesį skyrė RK nuomonės projektui „Europos migracijos darbotvarkė“, kurį pristatė Prancūzijos Pa de Kalė regiono, tiesiogiai susiduriančio su opia pabėgėlių problema, tarybos narys Fransua Dekosteris (Francois Decoster).

Komisijos nariai sutiko, kad būtina įtraukti regionų ir vietos valdžią į šio klausimo sprendimo procesus, leisti jai tiesiogiai dalyvauti migracijos politikoje, ir ragino valstybių vyriausybes dirbti išvien.

„Problemą reikia spręsti nuo jos šaknų, būtina daugiau bendradarbiauti su migrantų kilmės šalimis“, – pabrėžė Graikijos atstovas. Čekijos atstovas dabartinę situaciją ES palygino su prakiurusiu vamzdžiu dideliame bute, o ES pasiūlytą problemos sprendimo būdą – „durų į kitus kambarius atidarymą, kad bėgantis vanduo pasiskirstytų tolygiai po visą butą“.

Migrantų integracijos problemas buvo siūloma spręsti ir teikiant tiesioginę paramą vietos bendruomenėms.

RK nariai sutarė, kad ES institucijos turi susitelkti ir kuo greičiau imtis konkrečių priemonių krizei suvaldyti. Lietuvos delegacijos nariai pateikė keletą pasiūlymų RK nuomonės projektui, į kuriuos visus buvo atsižvelgta didžiąja balsų dauguma.

Lietuvos delegacijos RK vadovas Zarasų rajono savivaldybės tarybos narys Arnoldas Abramavičius CIVEX komisijos nariams taip pat pristatė ataskaitą apie birželio 14 d. Moldovoje vykusių savivaldybių rinkimų stebėjimo misiją. Misijoje dalyvavo 24 nariai iš 16 Europos valstybių, tarp jų – A. Abramavičius ir Kazlų Rūdos meras Vytautas Kanevičius.

Savo ataskaitoje A. Abramavičius pabrėžė, kad nors iš esmės vietos valdžios rinkimai vyko sklandžiai, jie buvo nušviečiami per politiškai angažuotą žiniasklaidą, žmonės į rinkimus buvo masinami populiarių rusų estrados žvaigždžių koncertais. Nepaisant to, Lietuvos atstovas pasidžiaugė proeuropietiškų jėgų pergale Moldovoje.

„Siekdama tolesnės demokratinės pažangos šalyje, Moldova turi toliau vykdyti vietos reformas ir įgyvendinti decentralizacijos procesą, sukuriant skaidrią žiniasklaidos aplinką ir veiksmingą teisingumo sistemą, galinčia kovoti su korupcija ir piktnaudžiavimu valdžia,“ – pristatydamas stebėtus rinkimus pabrėžė A. Abramavičius.

Kategorija:   Naujienos
Atgal