• Pirmas
  • Naujienos
  • Savivaldybės laukia daugiau aiškumo dėl pabėgėlių priėmimo

Savivaldybės laukia daugiau aiškumo dėl pabėgėlių priėmimo

2015-09-16 0 935 Views

 Seimo nariai teiravosi, ar savivaldybės yra pasirengusios pabėgėlių apgyvendinimui, ar pabėgėliai turės galimybę įsidarbinti, ar bus vietų jų vaikams darželiuose bei mokyklose. Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) patarėja socialiniais klausimais Audronė Vareikytė pažymėjo, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu iš savivaldybių renka informaciją apie tai, kokias galimybes jos turi apgyvendinti pabėgėlius. Kol kas atsakymus pateikė 21 savivaldybė, iš jų 11 informavo, kad turėtų galimybę pabėgėlių šeimai skirti gyvenamąjį būstą.

„Tai tik didelio darbo pradžia. Savivaldybės kol kas neturi aiškios informacijos, kaip realiai bus vykdomas pabėgėlių integravimo procesas savivaldybėse, kam ir kiek bus skiriama lėšų, kokia bus savivaldybių atsakomybė,“ teigė A. Vareikytė.“

LSA direktorė Roma Žakaitienė jau anksčiau yra pažymėjusi, kad savivaldybės šiame procese bus svarbios centrinės valdžios partnerės, todėl jos tikisi aktyviai dalyvauti aptariant priėmimo ir integracijos procesus dar prieš jiems prasidedant.

Komiteto posėdyje buvo pažymėta, kad Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius, kurie pradžioje (planuojama, kad 3 mėnesiams) bus apgyvendinti Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje. Po to pabėgėliai turėtų apsigyventi savivaldybėse, jų integracija turėtų rūpintis Lietuvos „Caritas“ , Lietuvos Raudonasis kryžius.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariai akcentavo, jog rengiantis šiems procesams trūksta aiškumo ir nutarė atskiroms ministerijoms iškelti aiškias užduotis dėl pabėgėlių priėmimo ir integravimo proceso įgyvendinimo bei jo koordinavimo šalyje. Taip pat buvo pasiūlyta svarstyti galimybę paskirti ne keletą, o vieną ministeriją, kuri būtų atsakinga už visus pabėgėlių priėmimo ir integravimo darbus.

Kategorija:   Naujienos
Atgal