• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA komitete aptartas savivaldybių vaidmuo dalyvaujant tarptautinėse programose
IMG 6002 1200

LSA komitete aptartas savivaldybių vaidmuo dalyvaujant tarptautinėse programose

2016-02-03 0 913 Views

Vasario 2 dieną, antradienį, vykusiame posėdyje komiteto nariams buvo pristatyta Europos Sąjungos Baltijos jūros strategija (ESBJRS) bei savivaldybių galimybės prisidėti šią strategiją įgyvendinant. Užsienio reikalų ministerijos (URM) ES departamento patarėja bei ESBJRS nacionalinė koordinatorė Raimonda Liutkevičienė pažymėjo, kad tai yra pirmoji ES vidaus regioninė strategija, kurios pagrindinis tikslas – stiprinti Baltijos jūros regiono valstybių bendradarbiavimą, išgelbėti jūrą, suvienyti regioną ir padidinti jo gyventojų gerovę. Strategijos įgyvendinime dalyvauja 8 ES valstybės: Švedija, Danija, Estija, Suomija, Vokietija, Latvija, Lietuva ir Lenkija.

URM atstovė atkreipė dėmesį į tai, kad šiemet vienas iš pagrindinių tikslų yra į BJR strategijos priemonių įgyvendinimą įtraukti savivaldybes ir komiteto nariams pristatė finansines priemones, skirtas strategijos įgyvendinimui.

IMG 6012 1200

Komitete taip pat buvo aptartos Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo programos (ETBT), jų reikalavimai, prioritetai bei išlaidų kompensavimo tvarka, kadangi savivaldybėms neretai kyla su finansavimu, partnerių paieška ar programų reikalavimais susijusių klausimų.

ETBT programų lėšomis įgyvendinami bendri partnerių iš Lietuvos ir kaimyninių valstybių projektai, skirti skatinti socialinę ir ekonominę plėtrą, bendruomenių ryšius. Kaip pažymėjo Vidaus reikalų ministerijos atstovė, savivaldybės minėtų programų įgyvendinime dalyvauja labai aktyviai.

LSA komiteto posėdyje taip pat buvo pristatytas šį mėnesį startuosiantis Europos investicinių projektų portalas, kurio tikslas – suvesti investuotojus ir projektams finansavimo ieškančius subjektus. Pasak Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovo Mariaus Vaščegos, tarptautinių investuotojai kaip vieną iš investicijų Europoje trukdžių įvardina skaidrios ES investicinių projektų platformos trūkumą. Tad ši iniciatyva leis investuotojams vienoje vietoje matyti galimus finansuoti projektus, suskirstytus pagal dydžius, ES šalis ir ekonomikos sektorius.

Komiteto pirmininkė Birštono merė Nijolė Dirginčienė pastebėjo, kad ne visoms savivaldybėms portalo veikla bus aktuali, nes jis bus skirtas mažiausiai 10 mln. eurų vertės projektams, tačiau verta pagalvoti apie panašaus portalo sukūrimą mažesnės apimties projektams.

IMG 6015 1200

Posėdžio metu savivaldybių atstovai aptarė ir tolimesnę veiklą, komiteto bei LSA vaidmenį padedant savivaldybėms įgyvendinti tarptautinius projektus bei ieškant partnerių.

LSA tarptautinių ryšių komiteto sudėtį rasite čia.

Kategorija:   Naujienos
Atgal