• Pirmas
  • Naujienos
  • LSA valdyboje – diskusijos dėl naujosios šildymo kompensacijos tvarkos
valdyba 0531 visas 1200

LSA valdyboje – diskusijos dėl naujosios šildymo kompensacijos tvarkos

2017-06-01 0 1001 Views

Ši tema buvo svarbiausia gegužės 31 dieną Vilniuje vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) valdybos posėdyje, kuriame merai kartu su socialinės apsaugos ir darbo viceministru Eitvydu Bingeliu aptarė piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimo praktinio įgyvendinimo klausimus.

Anksčiau Vyriausybė ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pritarė LSA pozicijai, kad, panaikinus šildymo lengvatą, gyventojams būtų kompensuotos išlaidos, viršijančios 15 proc. skirtumo tarp asmens pajamų ir valstybės remiamų pajamų dydžio. Tačiau Seimas nusprendė gyventojams kompensuoti tik 10 proc. minėto skirtumo.

Norėdama išsiaiškinti, su kokiais iššūkiais susiduria savivaldybės rengiantis įgyvendinti naująją tvarką, LSA atliko apklausą, kurioje savivaldybės įvardino, kad kompensacijos dydžio sumažinimas iš esmės nepagerins sunkiau besiverčiančių gyventojų situacijos. Savivaldybės taip pat numato, jog jose apsilankys didelis pageidaujančių gauti kompensacijas asmenų skaičius, tarp kurių bus nemažai tokių, kurie iki šiol kompensacijos negaudavo. Tad padidės administravimo našta ir išlaidos – reikės priimti naujus darbuotojus.

valdyba 0531 sadm 1200

Valdybos nariai taip pat akcentavo, kad savivaldybės turės peržiūrėti jau patvirtintą šių metų biudžetą, nes didžiąją dalį piniginei paramai nepanaudotų lėšų jos yra paskyrusios kitai socialinei paramai – socialinėms paslaugoms ir programoms. Akcentuota ir tai, kad pirmą kartą dėl kompensacijos besikreipiantieji kol kas neturi galimybių tai daryti elektroniniu būdu, o privalo atvykti į savivaldybę.

Pasak SADM atstovų, savivaldybės turi nusistatyti tvarkas, kaip bus priimami žmonės, kadangi net įdiegus elektroninės paraiškos galimybę didžioji dauguma žmonių norės į savivaldybes ateiti patys.

valdyba 0531 Jankevicius 1200

Su merais šiuo kausimu diskutavęs Ministro Pirmininko patarėjas Elvinas Jankevičius paragino LSA valdybos, SADM ir Vyriausybės atstovus artimiausią mėnesį bendrai surasti efektyviausius sprendimus, kuriuos būtų galima taikyti prasidėjus šildymo sezonui.

Valdybos posėdyje dalyvavęs finansų ministras Vilius Šapoka patikino, kad LSA keliami klausimai dėl didesnio savivaldybių lėšų poreikio, skolinimosi limitų bei galimybių įgyvendinti ES investiciniųs projektus yra svarstomi bei peržiūrimi Finansų ministerijoje.

valdyba 0531 merai 1200

Valdybos nariams buvo pristatytas ir bendrovės „Maxima LT“ jau trečius metus vykdomas konkursas „Mes – bendruomenė“, rengiamas kartu su partnere – LSA.

2017-ųjų prioritetinė konkurso kryptis – jaunimo užimtumo didinimas. Šiemet ketinama paremti 5 projektų įgyvendinimą, bendrovė prisidės 70 proc., kitą dalį turės finansuoti savivlaldybė ar bendruomenė. Iš viso vienam projektui finansuoti bus skiriama iki 12 000 Eur.

Paraiškas gauti paramą gali teikti visos Lietuvos savivaldybės ir vietos bendruomenės, jos gali konkursui pateikti jau vykstančius arba visiškai naujus projektus. Oficiali konkurso pradžia bus paskelbta netrukus.

Kategorija:   Naujienos
Atgal