• Pirmas
  • Naujienos
  • Visiems savivaldybių vaiko teisių apsaugos specialistams žadama pasiūlyti dirbti naujoje struktūroje
20170914 101253 1200

Visiems savivaldybių vaiko teisių apsaugos specialistams žadama pasiūlyti dirbti naujoje struktūroje

2017-09-14 0 862 Views

Taip Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) socialinių reikalų komiteto posėdyje teigė vaikų teisių apsaugos pertvarką rengiančios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai.

Pristatydami naujosios centralizuotos sistemos struktūrą, ministerijos atstovai pažymėjo, kad iš viso numatoma skirti finansavimą 500 pareigybių (šiuo metu yra įsteigtos 357). Pasak jų, nauji kvalifikaciniai reikalavimai bus tvirtinami ministro įsakymu ir taikomi tik naujiems darbuotojams.

Iš viso ketinama kurti 11 naujų padalinių (10-yje apskričių ir Vilnius mieste), kuriems bus vadovaujama centralizuotai ir kurių kiekvienas turės po kelis ar daugiau poskyrių, priklausomai nuo vaikų skaičiaus konkrečioje teritorijoje.

20170914 103939 1200

Tačiau LSA komiteto nariai – savivaldybių vaiko gerovės srities specialistai – teigė, jog šios tarpinės grandys tik sukurs naują didelę biurokratinę sistemą, kurios efektyvumas ir reali vertė šeimoms kelia abejonių.

„Ši centralizacijos tendencija kurti vis daugiau įvairių padalinių gali kaip tik atitolinti specialistus nuo šeimų, kurioms reikalinga reali pagalba“, — posėdyje teigė komiteto pirmininkas, LSA viceprezidentas, Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Savivaldybių atstovai taip pat akcentavo, jog iki šiol neaišku, kokios vaiko teisių apsaugos funkcijos liks savivaldybėms. Ypač daug klausimų kelia laikinos globos nustatymas, mobilių komandų veikla.

20170914 104404 1200

Komiteto nariai nutarė artimiausiu metu inicijuoti LSA atstovų susitikimą su Seimo socialinių reikalų komitetu bei aptarti šias ir kitas apibendrintas savivaldybių pastabas.

Vaiko teisių apsaugos centralizaciją numatoma pradėti vykdyti nuo kitų metų liepos mėnesio. SADM duomenimis, papildomas valstybės biudžeto lėšų poreikis yra 8,022 mln. eurų., į šią sumą įeina naujų socialinių darbuotojų pareigybių steigimas, pozityvios tėvystės kursai, 29 nauji psichologų etatai ir kitos priemonės.

LSA komitete taip pat aptarta savivaldybėse jau pradėto tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatoriaus pareigybės steigimo situacija, LSA su partneriais vykdomo projekto „Vaiko teisių užtikrinimo ir pagalbos vaikui ir jo šeimai stiprinimas Lietuvos savivaldybėse: Ankstyvosios intervencijos modelis“ veiklos, atnaujinta komiteto sudėtis.

Kategorija:   Naujienos
Atgal